Boekhouden overheid verslechtert

Tussen de Algemene Rekenkamer en het ministerie van Financiën is een conflict ontstaan over 'Woensdag Gehaktdag' - de dag waarop ministeries verantwoording afleggen over hun beleid....

Slechts op twee departementen is de bedrijfsvoering achteruit gegaan, meent Hoogervorst. Volgens hem wordt er beter gecontroleerd, en worden daardoor meer onvolkomenheden gevonden.

Woensdag bood Saskia Stuiveling, president van de Rekenkamer, de Tweede Kamer het jaarlijkse rechtmatigheidsonderzoek aan. Daarin staat dat het aantal onvolkomenheden in het overheidsbeleid is opgelopen van 85 in 2001 naar 105 in 2002.

Stuiveling is het niet met de visie van Hoogervorst eens. Volgens haar heeft de Rekenkamer de lat niet hoger en niet lager gelegd dan in het afgelopen jaar.

Hoogervorst maakt zich in het jaarverslag van het ministerie van Financiën, dat eveneens gisteren werd gepresenteerd, druk over de stijgende zorguitgaven. Gecorrigeerd voor inflatie zijn deze met 10 procent gestegen. 'Als we zo doorgaan, hebben we snel de duurste zorg van Europa', stelt de aanstaande minister van Zorg.

Het economisch tij zat in 2002 flink tegen. In plaats van de verwachte 1 procent in de plus, belandde de overheid 1,2 procent van het nationaal inkomen in de min. De oorzaak hiervan is de tegenvallende economische groei, die slechts 0,3 procent beliep. De belastinginkomsten - vooral de winstbelasting - vielen hierdoor met 7 miljard euro tegen.

De Rekenkamer weigert in haar Verantwoordingsverslag twee van de 24 jaarverslagen goed te keuren. De uitkering van de huursubsidies liep fout en de schadeloosstellingen via het diergezondheidsfonds zijn niet gedaan volgens de wet. Verder stelt de Rekenkamer nog zeven 'ernstige onvolkomenheden' vast bij onder andere het contractenbeheer bij Rijkswaterstaat (Verkeer), subsidies voor bodemsaneringen bij het directoraat-generaal van Milieu (VROM) en de boekhouding bij het Korps Landelijke Politie Diensten (Binnenlandse Zaken).

Het ministerie van Financiën poogt de informatie in de begrotingen te verbeteren middels de VBTB-operatie (Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording). Hierdoor moet op Prinsjesdag jaarlijks beter worden verwoord wat de ministeries van plan zijn. Op Woensdag Gehaktdag, of meer formeel, Verantwoordingsdag, geven de jaarverslagen aan of de doelen zijn gehaald.

De resultaten van het beleid zijn echter nog niet goed verwoord in de jaarverslagen, stelt Rekenkamer-president Stuiveling. Ook zijn de behaalde resultaten vaak niet te koppelen aan de eerder voorgenomen beleidsplannen.

Het gisteren aangeboden jaarverslag is de voltooing van de eerste volledige VBTB-ronde. Op Prinsjesdag 2001 presenteerde minister Zalm de eerste VBTB-begroting voor 2002. In 2006 moeten alle begrotingen en jaarverslagen VBTB-proof zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden