Boegbeeld DSB-gedupeerden stapt op

Jelle Hendrickx, de bekendste belangenbehartiger van DSB-gedupeerden, is opgestapt bij de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, waar hij voorzitter was.

Het achtergebleven bestuurslid en penningmeester Hilbert de Wit verwijt Hendrickx geld aan de stichting te hebben willen verdienen. Ook zou Hendrickx, als gezicht van alle DSB-gedupeerden, solistisch optreden, onkosten declareren zonder verantwoording en om een salaris hebben gevraagd.

Beschuldigingen

‘Die beschuldigingen, daar ga ik niet op in’, zegt Hendrickx. ‘Ik heb één keer een bedrag gehad als bijdrage in mijn kosten. Mijn punt is dat de hulp die de stichting wil bieden, niet te geven is. Daarvoor heb je een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten nodig en die heeft de stichting niet.’

De AFM stelde onlangs dat de stichting een vergunning moet hebben als ze gedupeerden individuele hulp aanbiedt. Hendrickx’ bedrijf, FC & S in Druten, heeft die wel. Hij claimt dat een groot aantal DSB-gedupeerden die aangesloten zijn bij de stichting, die ook bekend is als DSB Ramp, heeft gevraagd om voortzetting van zijn hulp. ‘Maar dat zijn heel gecompliceerde en daarmee intensieve zaken en daarvoor moet betaald worden.’

Om de rechter ervan te overtuigen dat DSB Bank in individuele gevallen grote fouten heeft gemaakt, stelt Hendrickx, is een ‘cijfermatige onderbouwing’ in de vorm van een zogenoemde quickscan onvoldoende. De oud-voorzitter meent dat een uitgebreid schaderapport de rechter wel overtuigt.

Penningmeester De Wit schat de kosten van zo’n rapport op 275 euro per gedupeerde. ‘Datzelfde bedrag zou Hendrickx van DSB krijgen per geholpen hypotheekhouder’ , zegt De Wit. ‘Dat ging niet door, want DSB ging failliet. Mijn vermoeden is dat Hendrickx op een andere manier aan zijn 275 euro wil komen.’

Akkoord

Hendrickx bereikte vlak voor de val van DSB Bank een akkoord met de toenmalige bestuurders over een schadevergoeding voor de ruim 2.100 aangesloten gedupeerden. Maar toen de bank eind oktober vorig jaar failliet ging, gold die overeenkomst niet meer. De curatoren waar de stichting mee te maken kreeg, wilden collectieve claims niet behandelen en bepaalden zich tot individuele gevallen.

Vijf voorbeelden daarvan legde Hendrickx voor aan de curatoren. Uit hun reacties maakt hij op dat ze gevoelig zijn voor het argument dat de voorbeelden een modelregeling kunnen opleveren voor het vinden van een oplossing voor alle gedupeerden. ‘Nog even volhouden en dan kan ik mensen echt op grote schaal helpen.’

Penningmeester De Wit stelt dat de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken na het vertrek van Hendrickx helemaal opnieuw kan beginnen. ‘Hij heeft alles meegenomen.’ Volgens Hendrickx is ‘het momentum’ van de stichting voorbij. De curatoren hebben geen boodschap aan het argument waarmee de stichting DSB tot actie bewoog: imagoschadebeperking.

Jelle Hendrickx (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.