Bodemonderzoeker Fugro schrapt zeker duizend banen

De problemen op de oliemarkt leidden tot forse verliezen voor bodemonderzoeker Fugro. Zeker duizend banen worden geschrapt, en een nieuwe ontslagronde in 2017 is niet uitgesloten.

Jonathan Witteman
Een schip van Fugro in 2014, op zoek naar het toestel van vlucht MH370. Beeld afp
Een schip van Fugro in 2014, op zoek naar het toestel van vlucht MH370.Beeld afp

Fugro heeft donderdag een zevende van zijn beurswaarde zien verdampen na slechte halfjaarcijfers. De bodemonderzoeker uit Leidschendam, bekend van de zoektocht naar Malaysia Airlines' verdwenen toestel MH370, leed de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies van 202 miljoen euro. Het bedrijf heeft aangekondigd dit jaar minstens duizend van de 12 duizend banen te schrappen om de rampspoed het hoofd te bieden.

Fugro's grote plaaggeest zijn de lage olieprijzen. Daardoor houden de klanten van Fugro, veelal spelers uit de olie- en gasmarkt, de hand op de knip. Grote projecten worden uitgesteld of zelfs helemaal afgeblazen, zei bestuursvoorzitter Paul van Riel in een reactie. Rooskleuriger zal de situatie er op korte termijn niet uitzien voor Fugro: de bodemonderzoeker gaf donderdag een winstwaarschuwing uit. Ook voor de rest van het jaar heeft de specialist in het verzamelen en interpreteren van bodemgegevens zijn verwachtingen fors naar beneden bijgesteld.

Met een nettoverlies van 202 miljoen euro deed Fugro het fors slechter dan een jaar eerder, toen het eerste half jaar van 2015 een verlies van 9,9 miljoen euro opleverde. Ook de omzet verschrompelde met een kwart naar 905 miljoen euro. Op de beurs verloor Fugro een kleine 14 procent, het grootste dagverlies in bijna twee jaar.

Geen overname

Dat er dit jaar veel banen zouden verdwijnen bij Fugro was al bekend, maar niet dat het verlies zou hoog zou uitvallen. Eerder hield de bodemonderzoeker rekening met het schrappen van zeshonderd banen in 2016, nu blijken dat er duizend te worden, 'maar misschien nog wel iets meer', zoals Van Riel donderdag zei. Daarmee komt Fugro eind dit jaar uit op rond de 11 duizend werknemers, twee jaar geleden waren dat er nog 2.500 meer. 'Noodzakelijke maatregelen in een moeilijke markt', rechtvaardigde Van Riel het banenverlies.

Een nieuwe ontslagronde in 2017 kon hij niet uitsluiten als het zo slecht blijft gaan in de oliemarkt. Fugro verwacht of hoopt dat de oliemarkt in de loop van volgend jaar in rustiger vaarwater komt, maar ook als dit gebeurt, kan het nog even duren voordat de bodemonderzoeker de betere tijden terugziet in de bedrijfsresultaten.

De slechte resultaten roepen de vraag op of Fugro zelfstandig kan blijven. Al langer zijn er speculaties dat Boskalis Fugro zou willen inlijven. De baggeraar heeft inmiddels bijna 30 procent van de aandelen in handen. Fugro blijft er echter alles aan gelegen om zelfstandig te blijven, aldus Van Riel. Een overname is wat hem betreft niet aan de orde.

Boskalis heeft inmiddels bijna 30 procent van de aandelen van Fugro in handen, maar van overname is vooralsnog geen sprake. Beeld anp
Boskalis heeft inmiddels bijna 30 procent van de aandelen van Fugro in handen, maar van overname is vooralsnog geen sprake.Beeld anp

Asia Pacific Subsea Services

De bodemonderzoeker putte daarbij hoop uit het gestegen marktaandeel van het bedrijf, wat de positie ten opzichte van Boskalis weer een beetje versterkte. De concurrentie van Fugro verging het afgelopen half jaar namelijk nog slechter.

Niet alleen in personeel opzicht slankt Fugro af. Donderdag maakte het bedrijf verder bekend het onderdeel Asia Pacific Subsea Services te verkopen aan het Australische Shelf Subsea.

Met de verkoop is 14 miljoen euro gemoeid. De onderwateractiviteiten zouden niet meer passen bij de kerntaken van Fugro, aldus Van Riel. Fugro houdt wel een belang van 25 procent in Shelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden