Bod 61 miljard dollar op Time Warner Cable

Chartered Communications heeft een bod uitgebracht op Time Warner Cable van 132,50 dollar per aandeel. Inclusief de schuldenlast van de beoogde overnameprooi komt het totale bod op 61,3 miljard dollar (46,1 miljard euro). Het is wereldwijd het op 2 na hoogste overnamebod sinds 2009.

null Beeld AP
Beeld AP

Het bod per aandeel bestaat voor 83 dollar uit contanten, aangevuld met circa 49,50 dollar in aandelen Chartered. Het is een gewaagde stap van bestuursvoorzitterTom Rutledge van Chartered. De bedrijfswaarde van Time Warner Cable is ruim 2 keer zo hoog als die van zijn bedrijf. Mocht Rutledge slagen in zijn opzet, dan ontstaat een concern met 20 miljoen klanten die in 38 staten voorzien worden van tv-, internet- en telefoondiensten.

Het zou ook de grootste overname van een kabelbedrijf zijn sinds de inlijving van AT&T Broadband door Comcast voor 72 miljard dollar in 2001. In algemene zin waren er alleen grotere bedragen gemoeid met de overname van Wyeth door Pfizer voor 64,2 miljard dollar in 2009 en het uitkopen van Vodafone in Verizon Wireless door Verizon Communications voor 130 mijard dollar vorig jaar.

Rutledge zei in een toelichting dat hij rond de kerstdagen een bod voorlegde aan topman Rob Marcus van Time Warner Cable, die het afwees. 'We hebben geen serieuze reactie gekregen dus hebben we besloten onze visie voor te leggen aan de aandeelhouders. We hopen dat zij er bij het management op aandringen met ons in gesprek te gaan.'

In november vorig jaar stelden bronnen dat Comcast een bod op Time Warner Cable overweegt. De grootste kabelexploitant van de VS zou vooral geïnteresseerd zijn in sportkanalen en de activiteiten van Time Warner Cable in New York en het midwesten van de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden