BNP Paribas blijft buiten overnamestrijd ABN Amro

PARIJS (ANP) - De Franse bank BNP Paribas is niet geïnteresseerd in een overname van ABN Amro. Bestuursvoorzitter Baudouin Prot verklaarde dat woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De prijs en omvang van de bezittingen van ABN Amro passen volgens hem niet bij de overnamecriteria die BNP Paribas stelt. Op de financiële markten werd gespeculeerd dat BNP Paribas mogelijk interesse zou hebben voor de Amerikaanse bank LaSalle, een dochter van ABN Amro.

Analisten hielden een overname voor mogelijk, omdat BNP Paribas zelf ook een Amerikaanse tak heeft. Bestuursvoorzitter Prot zei echter geen belangstelling te hebben. Dat geldt ook voor de Italiaanse bezittingen van ABN Amro.

Onzekerheden

Eerder deze week wees ABN Amro een bod van 24,5 miljard dollar op dochter LaSalle af. Dat bod was uitgebracht door een bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander. Volgens ABN Amro kleven er te veel onzekerheden en risico's aan een overname door het bankentrio. Het bedrijf wil LaSalle verkopen aan Bank of America, dat 21 miljard dollar wil betalen.

BNP Paribas maakte woensdag melding van een nettowinst van 2,51 miljard euro in het eerste kwartaal. Dat komt neer op een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het winstcijfer is aanzienlijk hoger dan de 2,04 miljard waarop analisten hadden gerekend.

De divisie zakenbankieren droeg voor een aanzienlijk deel bij aan de winst. Ook de verkoop van de Franse kledingketen Vivarte stuwde het winstcijfer. BNP Paribas had een belang in dat bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden