BNP mist toch nog doel in bankenoorlog

Banque Nationale de Paris, de aanstichter van de zaterdag beëindigde Franse bankenstrijd, heeft zijn belangrijkste doel niet gehaald. De bank moet zijn belang in Société Générale, 37 procent, weer afstoten....

Van onze verslaggevers

Zaterdagmorgen in alle vroegte kwam het onafhankelijke Comité van kredietinstellingen (Cecei) na elf uur beraad tot zijn besluit: BNP mag de aandelen SG niet houden omdat het met die aandelen niet in staat is controle over SG uit te oefenen. BNP zei in een reactie dat het niet waarschijnlijk is dat ze in beroep gaat tegen de uitspraak, en dat het ook onwaarschijnlijk is dat ze nog eens zou proberen Société Générale in handen te krijgen.

Met dit salamonsoordeel van de Cecei, dat zaterdagochtend om kwart over vier werd bekendgemaakt door voorzitter Jean-Claude Trichet, komt een eind aan een furieuze bankenslag waarmee een flink stuk van de oude, bezadigde Franse bancaire cultuur ten grave is gedragen.

Zo slaagde de staat er niet in voldoende aandeelhouders te winnen voor zijn voorkeur: een driehoeksfusie. Maar naar verluidt heeft minister Strauss-Kahn (Financiën) geen pogingen in het werk gesteld het Kredietcomité Cecei zodanig te bewerken dat het alsnog zou meegaan in dit plan.

Inzet van de strijd was het voornemen van BNP-president Pébereau om een Franse 'megabank' te vormen met als onderdelen SG, Paribas en zijn eigen BNP. Het moest de grootste bank ter wereld worden, met een balans van ruim tweeduizend miljard gulden.

Nadat de aandeelhouders op 6 augustus hun oordeel hadden geveld, bleek dat de BNP zich ruimschoots (met 65 procent van de aandelen) eigenaar van de investeringsbank Paribas mocht noemen. Het bezit van het belangrijkste doel, Société Générale, bleef echter steken op 37 procent.

De afgelopen weken heeft Pébereau de grootaandeelhouders van SG intensief bewerkt om alsnog aan de benodigde meerderheid te komen. De laatste dagen voor de finale beslissing zei de BNP 43 procent van de aandelen SG te bezitten, waaronder die van Peugeot-Citroën (PSG). Het vermurwde het Kredietcomité niet. Het comité oordeelde daarentegen dat Pébereau ook in de tussentijd niet was gekomen met een 'helder en in overleg tot stand gekomen' oplossing. SG-president Bouton bleef zich tot de laatste snik verzetten tegen het driebankenbouwsel van zijn collega.

Voorzitter Trichet (tevens president van de Banque de France) van de Cecei bleef tot het laatste moment proberen tot een compromis te komen. In het laatste voorstel zou BNP 20 procent in SG krijgen, en omgekeerd SG 10 procent in de combinatie BNP-Paribas. SG-president Bouton wees het af.

De uitkomst betekent dat Société Générale vooralsnog onafhankelijk blijft. Bankpresident Bouton heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een sterke Europese partner zoekt, maar voor het overige zelfstandig wil blijven. Dat laatste is de vraag: Société Générale kan de prooi worden voor de bank die ongeveer 35 miljard gulden weet te mobiliseren.

Maar intussen hebben de twee strijdende partijen hun vizier gericht op Europa. BNP, dat nauwe relaties onderhoudt met de Duitse Dresdner Bank, zou de investeringsbanken van Dresdner en BNP Paribas willen samenvoegen. Dresdner bevestigde tegenover persbureau Reuters dat het de samenwerking wil 'intensiveren'. SG heeft tijdens de bankenslag twee nieuwe grootaandeelhouders gekregen: de Spaanse Banco Santander Central Hispano heeft 4,9 procent, en de Britse verzekeraar CGU heeft 7 procent.

Beide Franse banken lijken financieel kwetsbaar, met name door de lage koersen van hun aandelen. Hun eigen vermogen is best in orde, maar hun beurswaarde is naar verhouding erg laag.

In het recente verleden had ook ABN Amro grote belangstelling om een Franse bank over te nemen. Pogingen om de Franse staatsbank CEC uit een privatiseringsoperatie te bemachtigen, slaagden echter niet. Eerder tastte de bank al mis in België, toen de Generale Bank naar Fortis ging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden