Blokker schrapt 440 banen in grote reorganisatie

Blokker schrapt 6 procent van alle vaste banen in een poging het winkelconcern te vernieuwen. In heel Nederland kwamen vanavond Blokkerwerknemers bijeen voor 'een mededeling van de directie'. Die mededeling, bleek iets na zessen, was voor 440 van hen het aangekondigde einde van hun dienstverband.

Een werknemer van Blokker sluit de winkel. Beeld null
Een werknemer van Blokker sluit de winkel.

De reden voor de hervormingen is de al jaren toenemende concurrentie van fysieke prijsvechters als Action en online concurrenten als Bol.com; de problemen waarvan ook branchegenoot V&D hevige last ondervindt. Of zoals algemeen Blokker-directeur Jack Peters het verwoordt: 'Om concurrerender te worden, moeten we de filiaalbezetting in ongeveer de helft van onze winkels aanpassen.' Dat betekent dat ongeveer 250 Blokkerwinkels een 'nieuwe, eigentijdse winkelformule' tegemoet kunnen zien, met daarin plek voor minder medewerkers. Het bedrijf is vooralsnog niet van plan is om filialen te sluiten. Ook zegt het 25 miljoen euro extra te investeren in onder meer e-commerce en IT.

Afgelopen vrijdag stuurde directeur Peters een serie brieven naar zijn bedrijfsleiders waarin stond dat zij zich vanmiddag moesten verzamelen. Het vaste personeel ontving een soortgelijke brief. Zij moesten later op de dag aanschuiven bij hun eigen filiaal.

Reorganisatie in het klein

Dat gebeurde maandag in heel Nederland, bijvoorbeeld aan de Amsterdamse Kinkerstraat - een van de ongeveer 500 Nederlandse filialen in eigen bezit van Blokker. Om twee voor zes, met het rolluik al half dicht, werden de laatste aankopen nog in grote plastic tassen verpakt, vijftien minuten later verzamelde de bedrijfsleider een groepje medewerkers in een provisorische kring tussen de actieartikelen. Twee uur lang was de vrijgemaakte ruimte tussen de wasmiddelen en de afgeprijsde dvd's geen plek voor de koopjesjacht, maar het decor van een grootschalige reorganisatie in het klein.

De medewerkers wilden maandag bij het verlaten van het pand aan de Kinkerstraat liever niet reageren. Ook tegen elkaar zeiden ze niet veel. Het miezerde, het was laat en alles leek al gezegd tijdens het kringgesprek. In een filmpje was hun even daarvoor uitgelegd wat er staat te gebeuren, waarna de bedrijfsleider uitgebreid de tijd nam hun vragen te beantwoorden.

V&D

In tegenstelling tot het personeel wilde vakbond FNV wel laten weten de maatregelen 'ontzettend pijnlijk' te vinden. Vandaag om een uur vinden gesprekken plaats met de Blokker-directie over een sociaal plan voor de 440. Dan moet ook duidelijk worden wat de aangekondigde 'flexibilisering van de werktijden' voor de rest van het personeel inhoudt. 'Als het betekent dat mensen uiteindelijk met kleinere banen of kleinere contracten komen te zitten en daardoor nauwelijks meer rondkomen, dan gaan wij daar zeker vóór liggen', zegt Twan van Lieshout van FNV, wiens bond ook procedures heeft lopen tegen het personeelsbeleid van warenhuis V&D.

De bijeenkomsten maandag kwamen daags nadat FNV naar buiten bracht dat Blokker al langer bezig zou zijn met een stille reorganisatie. Na een groeiend aantal klachten over ontslagen bij de winkel concludeerde FNV dat het bedrijf op vrij grote schaal wil snijden in het personeelsbestand, en dat bovendien op een oneigenlijke manier zou doen. Blokker zegt zich niet te herkennen in het beeld dat door FNV wordt geschetst. 'We vinden het juist moeilijk dat we gedwongen afscheid moeten nemen van gewaardeerde collega's', zo zegt directeur Peters.

V&D lijkt ondertussen voor een periode van twee jaar gered na de totstandkoming van een zeer gecompliceerd reddingsplan. Op de langere termijn moet het concern nog altijd aanzienlijk zien te besparen op zijn personeelskosten en de huur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden