Blokker gaat diep snijden in organisatie

Winkelketen Blokker Holding gaat diep gaat snijden in zijn organisatie. Het stoot al zijn winkelformules af, met uitzondering van de Blokkerwinkels, waarmee het zakelijke avontuur in 1896 van start ging. Er verdwijnen 1.900 arbeidsplaatsen bij het bedrijf.

John Wanders
null Beeld anp
Beeld anp


Voor alle winkels die behoren tot de ketens Leen Bakker, Xenos, Big Bazar, Intertoys, Bart Smit, ToysXL en Maxi Toys zoekt Blokker een nieuwe eigenaar. Ook honderd winkels onder de vlag van Marskramer gaan dicht. De resterende Marskramerwinkels gaan verder als franchisezaken.

De concernleiding betoogt dat de zwaar concurrerende markt in huishoudelijke artikelen, wonen en speelgoed dwingt tot meer focus. 'Daarom richt Blokker Holding zich in de toekomst op één winkelketen: Blokker.'

Maar ook daar vallen harde klappen: in de periode tot april volgend jaar gaan honderd Blokkerwinkels dicht. Blokkers distributiecentrum in Mijdrecht gaat eveneens sluiten. De bevoorrading van de overgebleven winkels vindt plaats vanuit het distributiecentrum in Gouda.

Blokker neemt met deze reorganisatie afscheid van zijn divisies wonen en speelgoed, om zich volledig te kunnen concentreren op huishoudelijke artikelen. De concernleiding maakte het nieuws dinsdagochtend bekend en geeft later vanochtend een toelichting.

'Enorme klap'

Tegenover persbureau ANP tonen de vakbonden zich geschokt. 'Met één veeg wordt het leven van bijna tweeduizend mensen op z'n kop gezet', aldus FNV-bestuurder Nico Meijer. 'Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk. Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag. En dan volgt vanochtend deze mokerslag. Er is een sociaal plan maar we blijven het traject uiteraard met argusogen volgen.'

Ook CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer zegt dat de beslissing een enorme klap is voor de medewerkers. 'Het bedrijf toonde afgelopen jaar moed door samen met vakbonden een sociaal plan te maken om alles overeind te houden. Nu blijkt dat veel onderdelen niet zijn opgewassen tegen de enorme competitie op de onlinemarkt. Het gaat om het verlies van veel meer arbeidsplaatsen dan wij vooraf hadden voorzien.'

Lees verder onder de infographic

null Beeld .
Beeld .

Lees verder over de moeilijke tijden voor Blokker

De moedermaatschappij van de winkelketens Blokker, Xenos, Leen Bakker, Marskramer, Big Bazar, Bart Smit en Intertoys is sinds vorig jaar in sneltreinvaart allerlei ingrijpende veranderingen aan het doorvoeren in een poging de oplopende verliezen te stelpen. Blokker is wakker, maar is het op tijd? (+)

V&D, DA, Manfield - de ene na de andere winkelketen gaat failliet. Dat is niet per se slecht voor zelfstandige winkeliers, leert een bezoek aan Rijswijk. (+)

In een tijd van hoge reorganisatiekosten huurde Blokker een dure Amerikaanse actrice in voor zijn tv-commercials. De eerste Blokker-reclame met Sarah Jessica Parker werd uitgezonden op 25 april vorig jaar. De actrice pronkt daarin met een poffertjespan en staafmixer uit de Nederlandse winkelketen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden