Blok: 'Laat huurwoningen door markt bouwen'

Gemeenten in populaire woningmarktgebieden moeten de komende jaren honderdduizenden middeldure huurwoningen laten bouwen. Daarbij kunnen ze niet meer rekenen op de woningcorporaties, maar moeten ze actief op zoek naar beleggers zoals pensioenfondsen.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Dit zegt minister Stef Blok vandaag op een congres over de Woningwet die na decennia van politieke discussie op 1 juli in werking treedt. Daarin is geregeld hoe woningcorporaties hun 2,4 miljoen sociale huurwoningen moeten beheren en hoe de overheid daarop toeziet. Corporaties moeten 'terug naar hun kerntaak' het beheren en bouwen van sociale huurwoningen.

Het aantal middeldure huurwoningen, met een maandhuur van 700 tot 1.000 euro, moet tot 2040 verdubbelen naar 650 duizend, becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw vorige week. Vooral in de Randstad zullen er veel gebouwd moeten worden. 'In het verleden keken gemeenten in zo'n geval direct naar de woningcorporaties. Nu zullen ze contact moeten zoeken met pensioenfondsen of buitenlandse investeringsfondsen', aldus Blok.

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten stelt dat de meeste wethouders in populaire woningmarkten al volop op zoek zijn naar commerciële beleggers om huurwoningen te bouwen. 'Blok heeft gelijk dat de vraag groot is, en we werken er ook hard aan', zegt wethouder Paulus Jansen (SP) uit Utrecht. 'Ik heb twee weken terug nog een contract getekend met een commerciële belegger voor de bouw van 2.500 campuswoningen bij de Uithof.'

Toenemende interesse

Mede door de hervormingen op de woningmarkt is er toenemende interesse onder pensioenfondsen en buitenlandse investeerders in de Nederlandse huurmarkt. Jansen vraagt zich wel af of die belangstelling blijvend is. En als een ontwikkelaar grond bezit, is het niet per se afdwingbaar of er huur- of koopwoningen komen, zegt hij.

Zoals de meeste wethouders is Jansen in principe blij met de nieuwe Woningwet, die gemeenten meer macht geeft over het beleid van corporaties. Met huurders en corporaties werkt hij al aan een 'woonvisie' met prestatieafspraken. Dat is blijkt geen sinecure.

'Utrecht groeit. Er komen succesvolle types bij, maar een andere groep doet een beroep op sociale huurwoningen: asielzoekers, ouderen, mensen met psychische klachten en degenen met lage inkomens.' Om voor hen te bouwen hebben corporaties al te weinig geld. En dan wil de gemeente ook nog energiezuiniger woningen. Jansen: 'Ik maak mij dus nog flink zorgen over de onderkant van de huurmarkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden