Bloederige actie voor een helm

'Brommers en scooters, het dagelijkse bloedbad.' Of: 'Duizenden jongeren sterven op straat.' Geen spreuk, hoe gruwelijk ook, gaat het ministerie van Verkeer uit de weg om de bevolking voor te bereiden op een voor Italiaanse begrippen revolutionaire maatregel: het dragen van een helm is vanaf Kerstmis voor alle bromfietsers verplicht....

Eind december krijgt Italië een nieuw wegenverkeersreglement, inclusief het in andere grote Europese landen al geldende puntensysteem voor houders van een rijbewijs.

Wat de gemoederen het meest bezighoudt, is de helmplicht, voor de meeste Italianen net zo overbodig als de veiligheidsgordel.

Gisteren introduceerde het ministerie van Verkeer de nieuwe campagne, die de bevolking moet voorbereiden op de helm. Landelijk worden miljoenen folders en affiches verspreid van een kindertekening: een autootje, met een klein rood kloppend hartje erop. De begeleidende tekst is afkomstig van volksheld Dino Zoff, oud-keeper van het nationale voetbalelftal, de wereldkampioen van 1982: 'Wie zijn hoofd gebruikt, draagt een helm.'

Ineens werd duidelijk, waarom de staats-televisie RAI, inclusief de regionale tv-stations, al weken op prime time bloederige documentaires uitzendt over hersenoperaties, slachtoffers van hersenletsel en dwarslaesies. De beelden worden afgewisseld met achtergrondinformatie over de helm, waarbij vreselijke verkeersongelukken worden gesimuleerd.

'Het is bedoeld om onze weinig gedisciplineerde weggebruikers voor te bereiden op de nieuwe regels', erkent staatssecretaris Fabris van Verkeer volmondig. Met name de gemotoriseerde jeugd, want vooral daar vallen de slachtoffers. Verkeersregels worden niet geleerd, vanaf 14 jaar kan iedereen zonder welk examen dan ook op de straffeloos opgevoerde brommer stappen.

En hoewel jongeren (tot 19 jaar) al langer verplicht zijn een helm te dragen, gaat hun voorkeur nog steeds uit naar een hippe pet als hoofdbescherming.

Italië staat in de Europese Unie eenzaam aan de top als het om verkeersonveiligheid gaat. Jaarlijks komen ongeveer 6700 mensen om in het verkeer, van wie een derde niet ouder is dan 29 jaar. Het aantal gewonden, opnieuw veel jeugd, nadert de 300 duizend.

In geld uitgedrukt schat staatssecretaris Fabris de jaarlijkse kosten op minstens 40 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden