Bloeddiamant krijgt geen kans meer in Europese Unie

Met anderhalve maand vertraging sluit de Europese Unie vandaag de grenzen voor 'besmette' diamanten. Diamanten komen Europa voortaan alleen nog in met een verklaring dat de stenen niet zijn verkocht door warlords om oorlogen te financieren....

Van onze verslaggevers Sheila Sitalsing

Europa eist echter de komende drie maanden geen harde garanties van de, meest Afrikaanse, exporteurs dat de verklaringen gecontroleerd zijn. Daarmee zet Europa als eerste de internationale afspraken tegen 'bloeddiamanten' om in een wet, zij het in verwaterde vorm. Bloeddiamanten beslaan 3 procent van de diamanthandel.

Twee keer stelde de EU invoering van het reisbewijs voor diamanten uit. Eerst was de Unie nog niet klaar. Op 1 februari werd de operatie wederom uitgesteld, omdat in veel landen buiten de EU, zoals de VS en grootexporteur Botswana, de vereiste wetgeving ontbreekt. 'Als enige de grenzen sluiten voor vuile diamanten is zinloos', zegt Ton de Vries, ambtenaar bij de Europese Commissie.

Veel exporteurs kunnen niet garanderen dat de controle op de winning deugt. Eist de EU die garantie wel, dan moet het de helft van de ruwe diamanten aan de grens weigeren. De Europese diamanthandel zal dan stokken, tot horreur van diamantcentra Antwerpen en Londen.

Vandaar dit compromis. Europa voert vandaag alsnog certificering in, in een milde variant. Geïmporteerde diamanten moeten een certificaat hebben. Maar het ontbreken van controle op de winning is tot juni geen reden diamanten te weren. 'Wat daarna gebeurt, is aan de EU-lidstaten. Maar je kunt niet eeuwig een grijze zone handhaven', zegt De Vries.

In een kwart van de Afrikaanse oorlogen ruilen rebellen diamanten of hout tegen wapens, stelt WorldWatch Institute, en 'terroriseren zij burgers'. Berucht zijn Angola, Sierra Leone en Congo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden