Bleker: 'Liberalisering post absoluut geen succes'

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het verwerpelijk dat de top van postbedrijf PostNL salarisverhogingen en bonussen ontvangt, terwijl het bedrijf tegelijk mensen ontslaat en pensioenen van werknemers wil versoberen. Dat bleek woensdag tijdens een overleg over de postmarkt.

Staatssecretaris Bleker. Beeld epa

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan noemt het handelen van het bedrijf 'beschamend' en riep partijgenoot en staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) op met de top van PostNL over de kwestie te spreken. De bewindsman moet volgens Koppejan de bestuurders oproepen van de beloningen af te zien.

Begin deze maand werd bekend dat PostNL het basissalaris van bestuurders wil verhogen. Daarnaast waren er voor bestuurders bonussen na de afsplitsing van TNT Express, dat wordt overgenomen door het Amerikaanse UPS.

PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel noemde de gang van zaken 'een schande, te gek voor woorden'. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen kwalificeerde die als 'schandalig'. Ook PvdA en GroenLinks hadden kritiek.

Sector
Bleker zei dat hij het onderwerp al in een gesprek met PostNL heeft aangekaart. 'Ik heb gezegd dat de handelwijze niet past in de situatie waarin het bedrijf en de sector verkeert. Ik heb het aangekaart, verder kunnen we niet gaan', aldus de bewindsman.

De postmarkt werd bijna 3 jaar geleden volledig geliberaliseerd. De bedoeling was dat er een gezonde concurrentie zou optreden tussen meerdere bedrijven. Maar nadat SelektMail werd ingelijfd door Sandd en PostNL stopte met VSP, zijn op de markt slechts grote speler PostNL en kleine speler Sandd over.

Teleurstellend
Bleker erkent dat de liberalisering niet volgens verwachting is verlopen. 'Het is absoluut geen succes. Een teleurstellende uitkomst', zei hij. Om te voorkomen dat Sandd volledig uit de markt wordt gedrukt en er slechts één dominante commerciële partij overblijft, gaat Bleker het toezicht op eventuele dumpprijzen verscherpen.

Of Bleker erdoor krijgt dat postbedrijven straks niet meer op maandag post hoeven te bezorgen, lijkt af te hangen van de PVV. De partij zei eerder daar niet in te willen meegaan.

 
Ik heb het aangekaart, verder kunnen we niet gaan
Henk Bleker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.