Blankert stapt in 1999 op als eerste man bij VNO-NCW

Hans Blankert (58) stapt in 1999 op als voorzitter van VNO-NCW. Dit heeft de werkgeversorganisatie bekend gemaakt. Hij is dan drie jaar voorzitter van de werkgeversvereniging geweest....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Blankert volgde in juni 1996 Rinnooy Kan op. Samen beraamden zij in 1993 de fusie van de algemene werkgeversvereniging VNO en de christelijke vereniging NCW. Blankert was voorzitter van het NCW, Rinnooy Kan van het VNO.

Formeel loopt het contract van Blankert tot juni, maar hij blijft waarschijnlijk tot november in functie. Op 5 november viert VNO-NCW het honderdjarig bestaan. Het is de bedoeling dat dan ceremonieel de voorzittershamer wordt overgedragen.

Volgens de werkgeversvereniging is de opvolging nog een open kwestie. Eerst zal de vereniging een profielschets opstellen waarbij de positie van de eigen organisatie centraal staat. De verhouding met de politiek en de vakbeweging is daarbij cruciaal.

VNO-NCW wil eerst een inschatting maken van de politieke verhoudingen in Nederland. Vervolgens wordt gekeken naar de verhoudingen binnen Europa en de gevolgen van de Europese Monetaire Unie. De banden met collega-organisaties moeten worden aangehaald voor een succesvolle lobby in Brussel en in Frankfurt.

Binnenslands verwacht VNO-NCW verharding van de verhouding met de vakbeweging. Een reeks toonaangevende akkoorden - korter en flexibel werken, langer doorwerken voor ouderen, flexibele beloning - moet in de praktijk worden gebracht. Bovendien voorziet VNO-NCW einde van de hoogconjunctuur.

Als niet tijdig een nieuwe voorzitter wordt gevonden, zal één van de vice-voorzitters, Cees Woudt, directeur van de drukkerijgroep Mercurius, of Elco Brinkman, voorzitter van de bouwwerkgeversvereniging AVBB, het voorzitterschap waarnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden