Blackrock nadert de magische 10 biljoen belegd vermogen, kleine beleggers verlamd door conflict

Koen Haegens

Winnaar: Larry Fink, ceo van BlackRock

Larry Fink, ceo van BlackRock vestigt nieuw record met bijna tien biljoen dollar aan beheerd vermogen.  Beeld AP
Larry Fink, ceo van BlackRock vestigt nieuw record met bijna tien biljoen dollar aan beheerd vermogen.Beeld AP

Grootaandeelhouder AEX vestigt nieuw record

‘Het grote blijft groot niet en klein niet het kleine’, dichtte Bertolt Brecht in Das Lied von der Moldau. In het hedendaagse kapitalisme geldt het omgekeerde. Wat groot is, wordt alleen maar groter. Dus kon Larry Fink deze week een nieuw record bekendmaken. De ceo van de nummer één vermogensbeheerder van de wereld heeft nu het fabelachtige bedrag van 9,5 biljoen dollar onder zijn hoede. Dat is omgerekend ruim 8000 miljard euro. Het maakt dat BlackRock, om maar iets te noemen, in Nederland grootaandeelhouder is van zo’n beetje alle AEX-bedrijven.

De financiële reus haast zich te vermelden dat hij slechts een dienende rol speelt. De echte macht zou bij de pensioenfondsen, rijke families en andere klanten zitten die hun fortuin toevertrouwen aan BlackRock. Voor de vermogensbeheerder zelf bleef er het afgelopen kwartaal onder de streep een slordige 1,5 miljard dollar winst over.

Baas Fink speelt ondertussen de rol van economisch orakel met verve. Dit keer waarschuwde de ‘staatsman-ceo’ (volgens de Economist) voor de hoge inflatie. Het moet volgens hem nog maar blijken of die tijdelijk is, zoals veel economen menen. Grondstoffen worden snel duurder. Dat kan doorwerken in stijgende prijzen aan de kassa en loonsverhogingen. Zelf neemt BlackRock alvast het voortouw. Het leeuwendeel van de 16.500 medewerkers krijgt er 8 procent bij.

Verliezer: Paul Koster, vertrekkend VEB-directeur

Vertrekkend VEB-directeur laat beleggersclub met ruzie en vele vragen achter.  Beeld BELGA
Vertrekkend VEB-directeur laat beleggersclub met ruzie en vele vragen achter.Beeld BELGA

Laat ruziënde beleggersvereniging achter

Dat ook kleine beleggers soms nog van zich af kunnen bijten, bewees de vertrekkende Paul Koster de afgelopen jaren. Onder zijn aanvoering voerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tientallen juridische procedures: rond het faillissement van technisch dienstverlener Imtech, de nationalisatie van SNS Reaal en het gesjoemel met dieselmotoren door Volkswagen. Eerdere schikkingen leverden naar eigen zeggen ‘miljarden euro’s compensatie voor beleggers’ op. Het houdt de VEB ondanks dalende ledenaantallen relevant. En het spekt het eigen vermogen, dat dik 48 miljoen euro zou bedragen.

Nu is er ruzie in de tent. Vorige maand stapte de complete raad van commissarissen op. Volgens het FD zou het conflict mede draaien om hoe de ‘goedgevulde oorlogskas’ in te zetten. Koster zelf noemt in NRC andere heikele vragen voor de toekomst. ‘Er gebeurt nogal wat in de beleggingswereld: hoe moeten bedrijven inspelen op klimaatverandering? Wat vinden we van cryptovaluta? Hoe moeten we reageren op de “gamification” van beleggen?’

Aan Steven ten Have (oud-commissaris van ABN Amro en Ajax) en George Möller (Robeco, Euronext) de taak het begin van een antwoord te vinden. Zij worden binnenkort waarschijnlijk benoemd tot tijdelijk commissaris. De twee zwaargewichten mogen de scherven lijmen, zodat het de komende jaren niet alleen de BlackRocks zijn die één vuist kunnen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden