Biologische of 'gangbare' zaden, wat is het verschil?

Het zaaiseizoen is begonnen. Tussen biologische en 'gangbare' zaden zit weinig verschil. Fora en blogs doen geloven dat er met gangbare van alles mis is, maar dat is niet waar, ze worden heel fatsoenlijk gekweekt. Biologische zaden zijn vooral een stuk duurder.

Rogge. Beeld null
Rogge.

Waarom groentezaden?

Steeds meer Nederlanders beginnen een moestuin. In maart begint het zaaiseizoen.

Waar koop je groentezaden eigenlijk?

In tuincentra, op internet, maar tegenwoordig ook wel in supermarkten. Vergeet de 'moestuintjes' van AH: die zaden konden het ruige buitenleven niet aan.

Welke zaden moet ik kopen?

De meeste merken hebben zowel gangbare als biologische zaden. Met een zakje (bio)zaden van een paar euro kan een hobbymoestuinder een paar jaar toe.

Wat is dan het verschil?

De 'moederplanten' van de biozaden zijn in de volle grond opgekweekt, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Gangbare 'ouders' zijn wel bespoten en kunnen ook met kunstmest op steenwol zijn gekweekt. Maar op moestuinfora en -blogs lees je ook allerlei ander verschrikkelijks over gangbare zaden.

Prijs: bv. 1.000 biologische slazaadjes euro 2,80, 1.000 gangbare slazaadjes euro 1,29

Oordeel: bio-zaden: ***** gangbaar: ****

Verkrijgbaar: internet, tuincentra, supermarkt

Wat dan?

Dat er vlak voor de oogst flink met gif wordt gespoten om het onkruid te doden. Dat de planten met een chemisch ontbladermiddel worden behandeld en vervolgens met een soort rijpingsversneller. En dat de zaden een laagje giftig, schimmeldodend middel krijgen.

Dat is dus niet waar?

Nee. 'Op het moment van oogsten gaan we echt niet spuiten: dan is de kans te groot dat de plant en het zaad worden aangetast', zegt Ton Vreeken van Vreeken's zaden. 'Ontbladermiddelen en rijpingsversnellers worden in Nederland niet gebruikt.' 'Ja, er wordt gespoten in de gangbare teelt,' zegt zijn collega van Sluis Garden Seeds. 'Dat mag soms best wat minder. Gelukkig werken telers steeds schoner.'

En hoe zit het dan met dat laagje?

Gangbaar geteelde zaden voor professionele bedrijven kunnen inderdaad een coating hebben die bijvoorbeeld beschermt tegen schimmels en/of al meststoffen. Maar dat geldt niet voor zaden voor de hobbytuinder. Wel zitten heel fijne (bio)zaadjes soms in een soort 'pilletje' om gemakkelijker te kunnen zaaien.

Waarom zijn biologische zaden dan duurder?

'Er zit veel meer werk in', vertelt biologisch zaadbedrijf De Bolster. 'Wieden, oogsten: alles doen we met de hand.' 'We gebruiken resistentere, sterkere rassen en doen meer aan vruchtwisseling om de planten gezond te houden, maar we lopen meer risico dan gangbare bedrijven omdat we minder mogelijkheden hebben om de planten te beschermen', zegt Vitalis Biologische Zaden.

Wat moet je nou kopen?

Kies maar. Biologische zaden zijn even goed en er is minder gif bij de teelt gebruikt. Maar met andere Nederlandse groentezaden is ook niet veel mis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden