Biokalveren leven niet lang

In een foldertje van de Vereniging voor Veganisten staat dat het merendeel van de kalfjes van koeien die biologische melk geven uiteindelijk in de bio-industrie terecht komt....

Frank van Alphen

De veganisten, die tegen het gebruik van alle dierlijkeproducten zijn, hebben gelijk. De kleine stiertjes vanbiologische melkkoeien gaan sowieso naar de bio-industrie en eendeel van de vrouwelijke kalveren is datzelfde lot beschoren. Deoverige vrouwelijke kalfjes hebben geluk. Ze groeien op om op denduur hun moeder te vervangen. 'Mensen eten te weinig biologischkalfsvlees', zegt Sjoerd van der Wouw, beleidsmedewerker bijStichting Wakker Dier, een organisatie voor het welzijn vandieren.

'Veel kalveren die worden verkocht aan kalvermesterijen komende eerste acht weken in kisten terecht. Daarna worden de schottentussen de dieren verwijderd', aldus Van der Wouw. Devleeskalveren krijgen een speciaal dieet om zo wit mogelijkkalfsvlees te produceren. Het ijzerarme voedsel veroorzaaktbloedarmoede die nodig is voor wit vlees. Na ongeveer zesmaanden worden de kalveren geslacht. 'Wit kalfsvlees is perdefinitie niet op een diervriendelijke wijze geproduceerd', zegtVan der Wouw.

Hoewel de verkrijgbaarheid van biologische zuivel de afgelopenjaren enorm is toegenomen, is het marktaandeel met zo'n 3 procentnog steeds gering. De koeien die biologische melk geven, etenniet alleen biologisch. Ze lopen ook veel meer in de wei dan hunniet-biologische tegenvoeters.

Vandaar dat het Wakker Dier stoort dat Albert Heijn dit najaarhet zuivelmerk van Hollandse Weide heeft geïntroduceerd. 'Datsuggereert dat het komt van koeien die in de wei lopen', zegt Vande Wouw, 'terwijl veel dieren nooit buiten komen.' Een klacht bijde Reclamecode Commissie hierover is niet gehonoreerd. WakkerDier is deze week in beroep gegaan tegen deze uitspraak. 'Jehoeft geen wetenschappelijk onderzoek te doen om te zien datkoeien graag in de wei staan', zegt Van de Wouw. 'Koeien zijnvrij introverte dieren, maar de eerste dag dat ze in het voorjaarnaar buiten mogen, hollen ze dol heen en weer en maken ze rarebokkensprongen.'

Frank van Alphen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden