columnkoen haegens

Binnenkort bij u thuis: de epische strijd tussen big finance en big tech

null Beeld

Uit welke hoek komt de volgende crisis? Toen ik die vraag een jaar of vijf geleden voorlegde aan een leidinggevende in de financiële sector, wees hij naar Silicon Valley. Daar, bij de grote techbedrijven, sluimerde een nieuwe golf schandalen. Niet bij de banken. We keken volgens hem in Nederland met zijn allen de verkeerde kant op.

Lekker makkelijk om naar een ander te wijzen, dacht ik toen. Maar hij had een punt. Sindsdien hebben we kunnen lezen over Cambridge Analytica, het adviesbureau dat de Trump-campagne illegaal voorzag van gegevens van 87 miljoen onwetende Facebook-gebruikers. Hip ogende bedrijven als Uber en Amazon doen manmoedig pogingen om de arbeidsmarkt te hervormen naar negentiende-eeuws voorbeeld. En vorige week nog bleek Facebook zich bezondigd te hebben aan een soort data-prostitutie met minderjarigen. Na betaling van 20 dollar per maand mocht het bedrijf vrijwel hun complete smartphone leegtrekken, inclusief de inhoud van alle e-mails.

Welke sector is daarmee anno 2019 het meest gehaat, big finance of big tech? Wint het gebrek aan scrupules bij Deutsche Bank het nog van Facebook? Troeft het cynisme van Goldman Sachs dat van Uber af? Ik zou er mijn geld niet op durven zetten. Dat wil niet zeggen dat de risico’s hetzelfde zijn. Roekeloze bankiers kunnen een financiële crisis teweegbrengen. Ook als het om het witwassen van crimineel geld gaat, blijven zij van belang. De FAANG-bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) veroorzaken in plaats daarvan meer politieke schade – zie de Amerikaanse verkiezingscampagne. Om maar te zwijgen van toekomstige datalekken en gegevensmisbruik.

Uitgerekend die twee werelden gaan de komende jaren op elkaar botsen. Banken à la ING pogen zich al langer te transformeren tot een hip platformbedrijf, inclusief mooie apps, agile werken en een campus-in-aanbouw in de Amsterdamse Bijlmer. Een groep onderzoekers heeft die trend ‘de Appleïsering van de financiële sector’ gedoopt. Maar het omgekeerde gebeurt nu ook. Techbedrijven als Apple, Google en Facebook maken zich op om met hun financiële diensten Europa te veroveren. De eerste bankvergunningen zijn al binnen. Met dank aan PSD2. Die sinds kort ook in Nederland ingevoerde Europese richtlijn dwingt banken om betaalgegevens te delen met derde partijen.

Heb ik als burger in die epische strijd om de economische apenrots dan helemaal niets meer te zeggen, vraagt u zich af? Gelukkig wel. U mag binnenkort zelfs kiezen. Gaat u in zee met de tech-reuzen en deelt u, wellicht in ruil voor een fijne korting, uw financiële hebben en houden met hen? Vertrouwt u wat privacy betreft liever op ING en ABN Amro? Of zet u in navolging van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uw geld op een publieke bank die niet voor de winst gaat?

Het is allemaal mogelijk. Wie weet stellen we over vijf jaar zelfs wel vast dat de volgende crisis veroorzaakt is door een geheel nieuw alfadier. Een dat luistert naar de naam Goldman Uber of Deutsche Google.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden