Binnen een jaar onsmakelijke foto's op pakjes sigaretten

Het kabinet scherpt het antirookbeleid verder aan. Binnen een jaar moeten pakjes sigaretten en shag voor minimaal 65 procent bestaan uit waarschuwingsteksten en onsmakelijke foto's van aandoeningen als gevolg van roken. Daarnaast wordt 18 jaar de minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret.

Gijs Herderscheê
null Beeld anp
Beeld anp

Het kabinet buigt zich vrijdag over deze voorstellen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid om de Tabakswet aan te scherpen. Die zijn grotendeels een uitwerking van een Europese richtlijn die lidstaten in hun nationale wetgeving moeten verwerken.

Volgens de Europese richtlijn moet de verpakking van sigaretten, shag en waterpijptabak onaantrekkelijk worden. De waarschuwingsteksten die sinds 2002 in Nederland op pakjes rookwaar staan, moeten worden vervangen door foto's en tekst. Voor de foto's stelt de Europese Unie een databank op waaruit de lidstaten een selectie aan tabaksproducenten kunnen opleggen om te gebruiken.

De minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret is een initiatief van Van Rijn zelf. Hij wil hiermee het beginnen met roken door jongeren ontmoedigen.

De kleinste verpakking sigaretten wordt verboden. Nu geldt in Nederland een minimum van 19 sigaretten per pakje. Dat wordt conform de Europese regels twintig. Voor shag geldt nu nog geen minimumverpakking maar dat wordt 30 gram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden