PROFIEL

Bill Gross, keizer van de obligaties

De baas van 's werelds grootste obligatiefonds stapt over naar een concurrent. De koers-sprongen die op dat nieuws volgden, zijn tekenend voor zijn enorme prestige.

Bill Gross. Beeld reuters

De keizer van de obligaties is overgelopen. Bill Gross, oprichter en sterke man van 's werelds grootste obligatiefonds Pimco, verlaat zijn geesteskind en wordt de allerhoogste man bij het concurrerende fonds Janus Capital Group. Gross vertrekt op het moment dat beurstoezichthouder SEC een onderzoek instelt bij Pimco.

Voor de aandeelhouders van Janus was dat een flinke opsteker. De beurskoers van de vermogensbeheerder schoot 34 procent omhoog. Allianz, de Duitse moedermaatschappij van Pimco, verloor op de beurs aanvankelijk 7 procent oftewel ruim 4 miljard euro. Die koerssprongen tekenen het enorme prestige van Gross. En tekenen ook het belang van persoonlijkheden in de beleggerswereld: beleggen is voor een belangrijk deel een kwestie van geloof in een fondsbeheerder.

De 70-jarige miljardair (volgens de rijkenlijst van Fortune is hij persoonlijk goed voor 2,3 miljard dollar) laat een bedrijf achter dat een vermogen beheert van 2 biljoen dollar, oftewel 2 duizend miljard. Vijf keer zo veel als de hele Nederlandse staatsschuld.

Gerommel

Over de reden van het vertrek is niets bekendgemaakt, maar het rommelt al enige tijd hevig bij Pimco. In maart van dit jaar vocht Gross zijn gedoodverfde opvolger de tent uit, de Egyptische Amerikaan Mohamed El-Erian. Gross beschuldige El-Erian ervan dat hij eigenhandig artikelen schreef in The Wall Street Journal waarin hij de vuile was buiten hing. Toen Gross naar bewijzen werd gevraagd, beet hij de journalist van Reuters toe: 'Jij staat ook aan zijn kant. Fantastisch. Hij heeft jou ook om zijn charmante rechtervinger gewonden.'

Die ruzie kostte Pimco veel geld. Sindsdien stroomde er 65 miljard dollar het fonds uit. Deze week kwam daar het nieuws bij dat Pimco zwaar onder vuur ligt van de beurstoezichthouder SEC. Die onderzoekt of Pimco valse rendementen heeft verspreid over een afgeleide van het grootste fonds van Pimco, het Pimco Total Return ETF. The Wall Street Journal stelt dat Pimco op het punt stond Gross te ontslaan, maar dat die toen de eer aan zichzelf heeft gehouden.

Beeld reuters

Blackjack

Gross was de zoon van een presbyteriaanse verkoper bij AK Steel. Hij studeerde af in de psychologie, werkte bij de marine en speelde een tijdje professioneel blackjack in Las Vegas. Hij zei zelf geregeld de kennis van het gokken die hij daar had geleerd, toe te passen bij zijn investeringsbeslissingen. In 1971 richtte hij de Pacific Investment Management Company op: Pimco.

Pimco richtte zich helemaal op beleggen in obligaties, vooral staatsobligaties. Dat was niet erg populair destijds, maar Pimco groeide en groeide. Tijdens de felste uithalen van de financiële crisis van 2008 kreeg Pimco wereldfaam omdat het 1,7 miljard dollar verdiende toen de Amerikaanse regering de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac moest redden van de ondergang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.