Bijtelling van schoonste auto's minder omhoog

Bezitters van elektrische en hybride auto's houden een gunstig tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Zij blijven minder betalen dan bezitters van auto's die volledig op benzine of diesel rijden. Wel verdwijnt de vrijstelling van wegenbelasting voor volledig elektrische auto's.

Elektrische auto's worden opgeladen bij het eerste snellaadstation van het land. Beeld anp
Elektrische auto's worden opgeladen bij het eerste snellaadstation van het land.Beeld anp

Dit is staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën overeengekomen met de coalitiefracties van VVD en PvdA. De VVD-fractie had vorige week bij de bespreking van het Belastingplan, waarin nieuwe tarieven voor de motorrijtuigenbelasting en leaseauto's staan, grote bezwaren tegen die aanpassingen. Vandaag bespreekt Wiebes de aangepaste plannen met de Tweede Kamer.

De VVD keerde zich heftig tegen de bevoordeling van elektrische auto's in de motorrijtuigenbelasting die alle gebruikers en bezitters van auto's betalen. Die blijft echter bestaan. Volgens de afspraken gaan gebruikers van elektrische en hybride auto's de helft betalen van het normale tarief in de motorrijtuigenbelasting. Nu zijn elektrische auto's nog volledig vrijgesteld van wegenbelasting.

Daarnaast keerde de VVD zich tegen de voorgestelde verhoging van de zogenoemde bijtelling. Die bijtelling houdt in dat gebruikers van leaseauto's - 'een auto van de zaak' - vijf jaar een percentage van de aankoopwaarde van de auto bij hun inkomen moeten optellen als zij die auto ook privé gebruiken.

Wiebes wil die bijtelling nu al voor nieuwe contracten die in 2016 ingaan, wijzigen om het bedrijfsleven tijdig duidelijkheid te geven. Bovendien vervallen de laagste drie tarieven eind volgend jaar. Als er niets gebeurt lopen de oude regelingen af en moeten leaserijders met een volledig elektrische en dus schone auto die nu niets aan bijtelling betalen, dan 14 procent betalen. Dat geldt ook de gebruikers van iets minder schone leaseauto's die nu 4 of 7 procent van de aanschafwaarde bij hun inkomen moeten optellen.

Wiebes heeft met de VVD- en PvdA-fracties afgesproken dat er vijf tarieven voor de bijtelling blijven. Gebruikers van de schoonste leaseauto's die in 2016 een nieuw contract afsluiten gaan 4 procent betalen in plaats van niets. In de oorspronkelijke plannen zouden deze leaserijders nog 7 procent aan bijtelling gaan betalen.

Daarboven komen er vier tarieven: van 15, 18, 22 en 25 procent, naarmate de auto minder schoon rijdt. Leaserijders met een hybride auto die zowel elektrisch als op benzine kan rijden, gaan 15 procent bijtelling betalen. In de oorspronkelijke plannen was dat nog 14 procent.

Met deze afspraken houdt het kabinet zich aan de afspraken in het energieakkoord. Dat was een voorwaarde van Wiebes en van de PvdA om de VVD tegemoet te komen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden