Bijstandsfraude ontdekt via huizen

De gemeente Groningen heeft een nieuwe manier ontdekt om bijstandsfraude op te sporen. De gemeente heeft gegevens van het Kadaster gebruikt om te onderzoeken of uitkeringsontvangers nog elders woningen of grond bezitten....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dat heeft de gemeente Groningen woensdag bekendgemaakt. Voor het onderzoek zijn alle Kadastergegevens in heel Nederland gekoppeld aan het uitkeringenbestand. De gemeente bekeek daarbij of de uitkeringsontvangers elders een woning, tuinhuisje, grond of woonboten bezat. Deze gegevens moeten eigenaren verplicht deponeren bij het kadaster.

Door de koppeling van gegevens kwamen er aanvankelijk 324 verdachte gevallen aan het licht. Na extra onderzoek bleven er 94 risicodossiers over, waarbij al bij tachtig dossiers onregelmatigheden zijn geconstateerd. Dankzij de opsporing heeft de gemeente 430 duizend euro teruggevorderd.

Bijstandsfraude wordt de laatste jaren steeds inventiever opgespoord. Aanvankelijk koppelden gemeenten vooral diverse administraties aan elkaar. Later werden ook gegevens van de Belastingdienst gebruikt. Groningen heeft naar eigen zeggen de primeur bij het gebruik van gegevens van het Kadaster bij de opsporing van onterechte uitkeringen.

Gemeenten hebben een financieel belang bij de opsporing van fraude. Zij zijn sinds 2004 verantwoordelijk voor het bijstandsbudget. Een deel van het geld moeten gemeenten gebruiken om uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. Hun inspanningen worden beloond doordat bij succesvolle reïntegratie minder uitkeringen nodig zijn.

Een tweede manier om uitkeringen te beperken, is de opsporing van fraude. Volgens de gemeente Groningen is de fraudeopsporing in de toekomst met enkele ingrepen makkelijker te maken.

Het Kadaster zou in de toekomst het burgerservicenummer (voorheen sofinummer) bij alle transacties van onroerend goed moeten noteren. De gemeente pleit er ook voor dat de gegevens van het Kadaster kosteloos ter beschikking komen voor onderzoek naar bijstandsfraude. De projectuitvoerders in Groningen verwachten ook heil van automatische bestandskoppelingen.

Groningen is in 2003 begonnen met de voorbereiding van het onderzoek. In de periode september 2004 tot september 2005 zijn de gegevens gekoppeld en de dossiers opgesteld. In totaal hebben zeven betrokkenen een bezwaarschrift ingediend. Zes bezwaarschriften zijn afgewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden