Bijna kwart minder winst voor Akzo Nobel

De winst van chemieconcern AkzoNobel is in het derde kwartaal met 23 procent afgenomen tot 157 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf woensdagochtend bekend gemaakt....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

In Europa zag AkzoNobel zijn winst nog stijgen, maar de uiteindelijke winstdaling, was voor een groot deel het gevolg van de verslechterde omstandigheden op de Britse en Amerikaanse markt voor decoratieve verven. Consumenten geven in tijden van financiële tegenwind minder geld uit aan verf om hun huis op te fleuren. Financieel bestuurder Keith Nichols zei in een toelichting op de cijfers dat de omstandigheden op de Amerikaanse huizenmarkten ‘pittig’ blijven en noemde de Amerikaanse bouwmarkt op dit moment ‘slap’.

De lagere winst, die in hetzelfde kwartaal van 2007 uitkwam op 203 miljoen euro, is voor een deel het gevolg van eenmalige kosten ter hoogte van 79 miljoen euro. Zo moest onder meer 19 miljoen euro worden afgeschreven voor de ziektekosten van gepensioneerden.

Het chemieconcern, dat zijn omzet licht zag stijgen van 3,7 miljard in het derde kwartaal van 2007 naar 3,8 miljard nu, herhaalde zijn verwachtingen voor heel 2008. De onderneming rekent erop aan het eind een winst te realiseren die ligt rond het niveau van 2007. Toen bedroeg de winst 1,87 miljard euro. Het bedrijf deed geen verdere mededelingen over het eerder aangekondigde schrappen van 3.500 banen.

De cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel AkzoNobel steeg woensdagochtend tot 28 euro. Op dinsdag sloot de koers op ruim 25 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden