Bijna honderd gegadigden voor één huis

Tekort aan koopwoningen in Amsterdam stijgt...

Van onze verslaggever Jasper Karman

amsterdam De Amsterdamse woningmarkt staat opnieuw onder druk. De vraag naar woningen blijft stijgen terwijl het aanbod stagneert. Het gevolg daarvan is dat steeds meer huizen worden verkocht boven de vraagprijs en dat, met name op de A-locaties, huizen bijna alleen nog maar op inschrijving worden verkocht.

Volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam (MvA) werden in het eerste kwartaal van 2007 door alle Amsterdamse makelaars samen 2.300 woningen verkocht, terwijl er in die periode 2.977 te koop stonden. ‘Dat betekent dat we in één kwartaal bijna de hele voorraad hebben verkocht. Dat is ongekend’, aldus MvA-voorzitter Pieter Joep van den Brink.

Hij vreest dat de situatie in de nabije toekomst alleen nog maar nijpender zal worden. ‘Het tekort aan koopwoningen neemt voorlopig alleen maar toe. Tot nu toe zijn de huizenprijzen nog niet enorm gestegen, maar daar gaat spoedig verandering in komen.’

Volgens Van den Brink worden steeds meer huizen op inschrijving verkocht: ‘Twintig inschrijvingen op een huis zijn de normaalste zaak van de wereld. Ik heb zelfs een keer een woning verkocht waarop bijna honderd mensen hadden ingeschreven.’

Woordvoerder Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis is ook niet verbaasd: ‘Wij hebben zelfs vernomen dat sommige huizen ongezien werden gekocht, of dat er na de koop ineens een mannetje met een koffer met geld op de stoep stond bij de kopers, dat het huis meteen wilde overnemen.’

Het tekort aan woningen heeft meerdere oorzaken. In de eerste plaats blijft het aanbod achter bij de vraag doordat steeds meer kopers langer wachten voor ze hun oude woning te koop zetten. Ze krijgen het advies van de makelaar daarmee te wachten tot ze een nieuwe woning hebben gekocht, om zo optimaal te profiteren van de waardestijging van hun huis. ‘Op die manier stijgt de vraag, terwijl het aanbod gelijk blijft’, zegt Van den Brink.

In de tweede plaats is Amsterdam als stad bijzonder in trek bij vermogende mensen en bij woningzoekenden uit het buitenland, zegt Roeland Kimman van de makelaarsvereniging NVM. Hij noemt de ontwikkeling van de Zuidas als voorbeeld. ‘De Zuidas trekt internationale bedrijven aan, die allemaal personeel nodig hebben. Die mensen moeten ergens wonen. Daardoor zal de woningmarkt in Amsterdam alleen nog maar verder onder druk komen te staan’, aldus Kimman.

De la Porte noemt nog een derde oorzaak waarom de vraag naar woningen in Amsterdam zo groot is. ‘De club van meneer Van den Brink is daar voor een deel zelf schuldig aan’, zegt hij. De la Porte verwijt de Amsterdamse makelaars dat ze bijzonder bedreven zijn in het in stand houden van die hoge vraag. ‘Ze houden de echt interessante woningen onder de pet en spelen die aan elkaar toe. Daardoor is de woningmarkt allesbehalve transparant, en zijn woningzoekenden afhankelijk van de makelaars en van het aanbod dat die willen vrijgeven.’

Maar ook aan de aanbodzijde zijn grote problemen; er worden bij lange na niet genoeg nieuwe huizen gebouwd.

Uit een recent rapport van het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam (OGA) blijkt dat veel nieuwbouwprojecten vertraging oplopen. In het eerste kwartaal van 2007 zijn maar 788 huizen in aanbouw genomen. Dat is veel minder dan het aantal van 1.250 per kwartaal waar de gemeente Amsterdam naar streeft. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006, toen nog 3.511 woningen in aanbouw werden genomen, is zelfs sprake van een daling van 70 procent. Hierdoor lopen veel nieuwbouwprojecten vertraging op.

Volgens het OGA wordt deze vertraging veroorzaakt door een tekort aan aannemers. Door grootschalige bouwprojecten als de Noord-Zuidlijn komen aannemers om in het werk. Daardoor zijn ze minder geneigd scherp in te schrijven op nieuwe projecten.

De la Porte denkt dat veel bouwers de start van de projecten uitstellen om zo de prijzen nog verder op te jagen. ‘Ontwikkelaars wachten liever even af zodat ze wat meer krijgen voor de bouwprojecten. Ze zitten helemaal niet te wachten op de goedkope koopwoningen die de gemeente wil bouwen’ Hij noemt de stagnatie van de woningbouw ‘alarmerend’ en wil dat de gemeente ingrijpt.

De gemeente Amsterdam beraadt zich op mogelijkheden om de ingezakte nieuwbouwproductie uit het slop te trekken, maar sluit uit dat de gemeente extra geld uittrekt om de woningproductie weer op peil te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden