Doutzen Kroes komt aan op de rode loper voorafgaand aan de show van Maria Cle Leal tijdens de Mercedes Benz FashionWeek.
Doutzen Kroes komt aan op de rode loper voorafgaand aan de show van Maria Cle Leal tijdens de Mercedes Benz FashionWeek. © ANP

Bijna geen vrouwen op lijst met jonge miljonairs

Ze zijn gemiddeld hoger opgeleid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten en verdienen aan het begin van hun carrière ook meer. Maar in de wereld van de allerrijksten krijgen jonge vrouwen nog altijd geen voet aan de grond.

De nieuwe 'Top 100 jonge miljonairs' van Quote is meer dan ooit een speeltuin voor jongens. Steenrijke jongens: het gezamenlijk vermogen van de meest gefortuneerde selfmade Nederlanders onder de 40 steeg het afgelopen jaar met ruim 45 procent. In totaal bezitten zij nu 2,367 miljard euro.

Met afstand de rijkste is dit jaar voor het eerst oprichter Jitse Groen van Takeaway.com. Dankzij de succesvolle beursgang van zijn afhaalbedrijf zag de voormalige student bedrijfsinformatietechnologie in Enschede, begonnen op een zolderkamer, zijn vermogen stijgen met maar liefst 736 procent.

Het zakenblad constateert tevreden dat 'het zakelijk succes in ons land uit alle producthoeken en windstreken spuit'. Hoewel de (Amsterdamse) start-up-ondernemers zwaar oververtegenwoordigd zijn, valt inderdaad op dat de jonge rijken overal vandaan komen: van Zeeland tot de Veluwe, uit de wereld van springkussens tot de flitshandel. Bovendien is het aantal twintigers verdubbeld naar acht en duiken hier en daar zelfs kinderen uit migrantengezinnen in de lijst op.

Twee vrouwen blijven over

Op één punt blijft de diversiteit desondanks ver te zoeken. Als het om heel veel geld verdienen gaat, blijken we nog altijd in een mannenwereld te leven. Het aantal vrouwen op de lijst is gedaald naar vier. Vorig jaar was het er één meer. De hoogste notering is voor topmodel Doutzen Kroes. Zij staat op plaats 17, gevolgd door Sylvie Meis (presentator/model) en Lara Stone (model). Opgeteld moeten de vrouwen het doen met minder dan 3 procent van het totale vermogen van de miljonairslijst.

Nog een opmerkelijk verschil met de mannen: waar die rijk worden met games, vergelijkingssites of, pak hem beet, de aardbeienteelt, speelt bij de vrouwen naast zakeninstinct hun uiterlijk nog altijd een rol. Het enige niet-model in de lijst is ondernemer en modeontwerper Marieke Meulendijks, bekend van Scotch & Soda.

Het lijkt er niet op dat de emancipatie in miljonairsland de komende jaren alsnog een hoge vlucht zal nemen. De helft van de vrouwelijke jonge miljonairs is inmiddels 39 jaar. Dat betekent dat zij volgend jaar vanzelf uit de juniorlijst verdwijnen. Tenzij zich een nieuwe generatie aandient, blijven er in 2018 slechts twee vrouwen over in de wereld van het grote, jonge geld.

Top-5 jonge miljonairs

1. Jitse Groen (39), 460 miljoen euro, Takeaway.com (maaltijdbezorging)
2. Pieter Zwart (39), 255 miljoen, Coolblue (elektronicaketen)
3. Paul de Jong (38) , 215 miljoen, Coolblue
4. Peter Becker (37), 55 miljoen, PB Web Media (porno- en gamessites)
5. Dennis Klompalberts (37), 54 miljoen, Travelbird (onlinereisbureau)