Bijna de helft van 'bitcoinbeursgangen' is mislukt - toezichthouders waarschuwen voor frauderisico

Bijna de helft van alle 'bitcoinbeursgangen' die vorig jaar werden uitgeschreven, is geflopt. Dat blijkt uit cijfers van Tokendata, een website die alle bekende initial coin offerings (ico) in kaart brengt.

Een man bekijkt de koersen van cryptovaluta Beeld ap
Een man bekijkt de koersen van cryptovalutaBeeld ap

Een ico is geen conventionele beursgang waarbij bedrijven geld ophalen door aandelen uit te geven, maar een vorm van crowdfunding waarbij geldzoekers hun investeerders een zelfbedachte, virtuele munt geven. Een ico stelt ondernemingen in staat om de dure en tijdrovende regels te vermijden die voor de uitgifte van aandelen gelden.

Tokendata kwam voor 2017 uit op 902 van zulke crowdfundingacties. Daarvan mislukten 142 voor het doel werd bereikt. Van de bedrijven die wel het beoogde bedrag ophaalden, gingen 276 alsnog ter ziele. Als de definitie van 'geflopt' wordt opgerekt tot de ico's waarbij geen spoor meer is van de initiatiefnemers of hun gemeenschap van investeerders is doodgebloed, kan 59 procent als mislukt worden beschouwd. Met al die ico's was volgens de nieuwssite Bitcoin.com 233 miljoen dollar (ruim 208 miljoen euro) gemoeid.

De meeste ico's wisten geen cent op te halen: een klein aantal kwam niet verder dan duizenden euro's, terwijl slechts een handvol 10 miljoen of meer wist te scoren.

Afgezet tegen het slagingspercentage van gewone beursgangen of investeringsrondes lijken ico's het helemaal niet zo slecht te doen. Universitair docent Shikhar Ghosh van de Harvard Business School kwam in 2012 tot de conclusie dat investeerders nooit iets terugzien van driekwart van de bedrijven waarin ze hun geld steken. Van alle Amerikaanse bedrijven die in een jaar worden opgezet, sneuvelt 20 procent al in het eerste jaar van zijn bestaan, valt op te maken uit statistieken van het ministerie van Werkgelegenheid in de VS.

Het probleem, zeggen analisten, is dat veel ico's niet eens een product wisten te ontwikkelen. Bovendien leken sommige al helemaal niet van plan om een tegenprestatie te leveren, maar waren opgezet om de benen te nemen zodra de buit binnen was. Toezichthouders waarschuwen al een tijdje voor het risico op fraude.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ried Nederlandse consumenten afgelopen november af om geld te steken in crowdfunding met cryptomunten. De autoriteit noemt de ico een 'ideale voedingsbodem voor oplichters'. Dit vanwege het 'anonieme en grensoverschrijdende karakter'. Volgens de AFM kan zo een piramidespel worden opgezet dat voor een leek lastig als zodanig is te herkennen. Ook liggen de risico's op de loer dat crimineel geld wordt witgewassen.

Het grote aantal flops weerhoudt bonafide bedrijven en ladelichters er niet van om het toch te proberen met een bitcoinbeursgang. Voor de komende maanden staan er volgens Tokendata meer dan 250 op stapel. Die variëren van Aurus, dat de handel in goudstaven wil digitaliseren, tot Zangli, dat de verhuur van vastgoed voor de korte duur decentraal wil regelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden