Bij Van Heek-Tweka werkte toch al niemand meer

Van Heek-Tweka, dat dinsdag failliet ging, was een schim van een groots verleden. Met het fabrikantengeslacht Van Heek en het gelijknamige textielconcern had de nv vooral de naam gemeen....

Ben van Raaij

'Met textiel kun je in Nederland nog steeds rijk worden', zegt Steinmeijer in 1995. Hij laat de confectie van merken als Ten Cate, Tweka en Pastunette overigens wel grotendeels in Roemenië en Tunesië maken. De bedrijvendokter bekent dat hij niets wist van textiel en begon met het leerboek Textiel warenkennis deel 1.

Steinmeijer, directeur-grootaandeelhouder van zowel Van Heek-Tweka als Van Heek-Ten Cate, mikt op synergie. 'Het is allemaal textiel.' Maar ondanks dure saneringen loopt het anders. Door de ongezonde balans zijn kredieten duur, en ondanks onderhandse emissies blijft de financiële positie precair. Mislukte automatisering leidt tot chaos en ontevreden klanten. Vanaf 2000 stapelen de verliezen zich op - tot 3,2 miljoen euro in 2001-2002 op een slinkende omzet van zo'n 46 miljoen.

Als ABN Amro in juni de geldkraan dichtdraait en de zomercollectie 2003 niet meer kan worden gefinancierd, gaat het snel. Dochter Iduna, waar 90 mensen werken, gaat failliet, en holding Van Heek-Tweka in surseance. Dinsdag volgt het faillissement. Veel banen gaan daarbij niet verloren. 'Nul zelfs', meldt curator N. Hijmans. 'Er was alleen een statutair directeur, de secretaresse en de boekhouder waren ingehuurd.'

Steinmeijer, die miljoenen verloor aan Van Heek-Tweka, lijkt intussen nog niet uitgedokterd. Hij heeft uit de boedel het renderende L. ten Cate en de lingerietak van Iduna/Tweka opgekocht. Die wil hij opnemen in Van Heek-Ten Cate. Een derde leven voor Van Heek lijkt dus niet uitgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden