Bij een ervaren cijferbrein past een hoger salaris

Verdien ik wel genoeg?
Functie: Technisch verkoopadviseur, 3.000 euro bruto (40 uur)

Kaya Bouma
null Beeld anp
Beeld anp

Dilemma

Om eerlijk te zijn: Iris is wat aan de late kant met haar vraag. De 37-jarige is een jaar geleden van werkgever gewisseld en vraagt zich bij nader inzien af of ze haar salarisonderhandelingen wel goed heeft aangepakt. Als technisch verkoopadviseur in de bouw is Iris het cijfermatige brein achter projecten. Ze stelt begrotingen op, overlegt met leveranciers en onderaannemers en komt zo tot een kostenplaatje. Daarbij gaat het om calculatie van projecten die oplopen tot 5 miljoen euro. Haar nieuwe werkgever heeft Iris het afgelopen jaar twee keer positief beoordeeld, ze doet haar werk dus goed. Toch wringt het. Hoewel ze nu een leaseauto heeft, verdiende ze bij haar vorige werkgever maar liefst 200 euro meer. Heeft Iris haar salarisonderhandelingen verprutst?

Advies

Helaas is het momenteel niet zo best gesteld met de branche waarin Iris werkzaam is. 'Veel bouwbedrijven zijn de laatste jaren failliet gegaan en bij menige organisatie ontbreekt het vet op de botten', zegt Jacco van den Berg. De directeur van Van den Berg training & advies wijst erop dat veel salarissen in de bouwsector naar beneden zijn aangepast. 'Soms in goed overleg met de werknemers die kozen voor werk en met minder genoegen namen.'

Dat zou de reden kunnen zijn dat Iris' salaris er bij een baanwissel niet op vooruit is gegaan. Of de verkoopadviseur haar salarisonderhandelingen goed heeft aangepakt, hangt verder af van de reden waarom ze van werkgever is veranderd. Van den Berg: 'Verliet je een zinkend schip of is deze baanswitch beter voor de lange termijn en bouw je aan je cv?' Er kunnen kortom andere factoren meespelen die haar nieuwe baan de moeite waard maken, ondanks het wat tegenvallende salaris.

Want tot die conclusie komen de adviseurs wel: Iris verdient eigenlijk niet genoeg. 'Gezien je ervaring elders, het halen van de targets en het goed functioneren lijkt het huidige salaris van 3.000 euro aan de krappe kant', zegt Niko Manshanden van FNV bijvoorbeeld. Volgens Van den Berg zou een brutosalaris tussen de 3.300 en 3.800 euro passender zijn voor Iris, die met tien jaar ervaring geen groentje is in haar vakgebied. Het was wellicht handiger geweest als de technisch verkoopadviseur vóór haar banenruil had aangeklopt bij Verdien ik wel genoeg.

Aan de andere kant: beter laat dan nooit. Zo ziet Maartje Elderhuis van adviesbureau Berenschot nog mogelijkheden voor een hoger loon. Ze heeft de cao bouwnijverheid, waar Iris onder valt, erop nageslagen. 'Afhankelijk van je functiegroep is er in jouw geval ruimte om door te groeien naar een salaris van 3.397 of 3.978 euro per maand.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?

intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden