Bij aanvraag hypotheek wordt niet meer met volledige studieschuld gerekend

Mensen die al een deel van hun studieschuld hebben afbetaald, kunnen straks een hogere hypotheek afsluiten. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een voorstel van D66 om niet langer het maandelijkse aflosbedrag mee te rekenen voor een hypotheek, maar alleen de daadwerkelijke schuld.

Redactie
Wouter Koolmees, D66. Beeld anp
Wouter Koolmees, D66.Beeld anp

Het bedrag dat oud-studenten maandelijks aflossen staat nu vastgesteld op 0,75 procent van het totale geleende bedrag - dit bedrag wordt dus niet lager naarmate de schuld lager wordt. De maandelijkse aflossing wordt afgetrokken van het maximale bedrag dat de koper van een huis maandelijks aan zijn hypotheek kwijt mag zijn.

Volgens D66'er Wouter Koolmees, die het voorstel indiende, is dat oneerlijk. 'Als iemand een studieschuld van 30.000 euro had, maar al 20.000 euro heeft afgelost, wordt er alsnog 30.000 euro schuld meegerekend bij de bepaling van de hoogte van de hypotheek. Terwijl diegene dus nog maar 10.000 euro moet aflossen.'

Door het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek te baseren op de restschuld 'beloon je mensen die hun schuld aflossen', aldus Koolmees.

Onlangs werden de regels al versoepeld voor mensen met studieschulden uit het nieuwe leenstelsel. Die schulden tellen slechts voor 0,45 procent mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag.

Hypotheekverstrekkers zijn verplicht om te vragen naar de hoogte van een eventuele studieschuld aan wie een hypotheek aanvraagt, maar de aanvrager is niet verplicht te antwoorden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden