Biergigant AB InBev slokt Kwak-bier op

De Belgische speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet komen in handen van AB InBev. De Belgisch-Braziliaanse biergigant maakte donderdag bekend bierbrouwer Bosteels, die de biertjes maakt, over te nemen. Met de overname van het familiebedrijf, waarmee 200 miljoen euro gemoeid zou zijn, wil AB InBev zich versterken op de groeiende markt van speciaalbieren.

Dion Mebius
null Beeld anp
Beeld anp

In tegenstelling tot de pilsbieren zit er in de verkoop van speciaalbieren als die van Bosteels nog wel groei. De afgelopen drie jaar steeg de productie van de brouwerij met bijna 50 procent en groeide de populariteit van haar belangrijkste merken Kwak en Tripel Karmeliet in Nederland en België jaarlijks met 20 tot 30 procent. De bedoeling is dat de speciaalbieren na de overname door AB InBev nog meer dan voorheen in het buitenland zullen worden verkocht, zodat deze groei uitgebouwd kan worden.

De overname door AB InBev komt als een verrassing, omdat de Belgische zakenkrant De Tijd eerder berichtte dat Heineken geïnteresseerd was in Bosteels. De Nederlandse bierbrouwer heeft nooit op die geruchten gereageerd. Ook het Belgische Duvel Moortgat zou geïnteresseerd zijn geweest, maar volgens wederom De Tijd vond die brouwerij de prijs van 200 miljoen euro te hoog.

Brouwerij Bosteels is opgericht in 1791 en wordt al zeven generaties lang door de familie Bosteels bestierd. Eigenaar Antoine Bosteels is desondanks zeer tevreden met 'de kans om de merken van Bosteels over te dragen aan een Belgische brouwerij', zo laat hij in een verklaring optekenen. 'Bovendien is deze overname volledig in overeenstemming met de 'waarden' van ons familiebedrijf, namelijk het respect voor de traditionele recepten op basis waarvan onze fantastische bieren zullen blijven worden gebrouwen, de grote aandacht voor kwaliteit en de liefde voor het vakmanschap.'

Vorig jaar maakte AB Inbev, bekend van bieren als Stella Artois, Beck's, Hertog Jan en Jupiler, al bekend met zijn Brits-Zuid-Afrikaanse concurrent SABMiller te willen fuseren. Aan de fusie, die AB InBev zo'n 95 miljard euro zou moeten kosten, zitten echter nog de nodige haken en ogen. Zo eisten aandeelhouders van SABMiller eind juli van dit jaar een hogere prijs, omdat het pond waarin zij zouden worden uitbetaald sinds de Brexit sterk in waarde was gedaald. AB Inbev verhoogde daarop zijn bod, zodat de waarde ervan weer ongeveer evenveel bedroeg als voor de koersval.

Vorige maand wierp een Britse rechter een extra drempel op voor de fusie door te bepalen dat de twee grootste aandeelhouders van SABMiller een aparte behandeling krijgen in de stemprocedure. Hierdoor is het moeilijker geworden om de benodigde meerderheid van 75 procent te verkrijgen bij de stemming, die op 28 september zal worden gehouden. De stemming van de twee grootste aandeelhouders, BevCo en Altria Group, vindt op een ander tijdstip plaats. Zij hebben al eerder toegezegd in te stemmen met de fusie.

Bieren van AB Inbev en SABMiller Beeld anp
Bieren van AB Inbev en SABMillerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden