Bierbrouwers vieren feest op beurs

De navigatiesytemenmaker TomTom kreeg woensdag een flinke tik op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel moest op de lokale markt 's ochtends bijna 10 procent inleveren op 22,65 euro....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

De vrije val werd veroorzaakt door een onderzoek van de zakenbankMerryll Lynch. Het effectenhuis had een duidelijk advies voor de beleggers:verkopen die handel. Merryll Lynch wijst op de steeds heviger wordendeconcurrentie. Nieuwe bedrijven begeven zich op het terrein van TomTom enook de grote producenten van consumentenelektronica zien tegenwoordig broodin de navigatiesystemen.

Het gevolg is dat TomTom zijn huidige marges van rond de 20 procentlangzaam zal zien verdwijnen.

Voor een deel is dat ook de schuld van TomTom zelf, schrijft MerryllLynch. De navigatiesytemenmaker steekt te weinig geld inproductontwikkeling en in marketing.

De zakenbank stelt dat de toekomst van TomTom ligt op het gebied vaninbouwapparatuur. Maar ook dan krijgt het bedrijf te maken met een stevigecompetitie en blijft de noodzaak tot productvernieuwing.

Merryll Lynch is niet erg optimistisch over de toekomstige koers vanTomTom. Het effectenhuis gaat ervan uit dat een 'faire' koerswaarde op 19euro ligt en dat is een stuk onder de slotkoers van 23,43 euro vanwoensdag.

Tegenover het verlies van TomTom stond de hoge winst van de bierbrouwerGrolsch. Het Enschedese bier zal vanaf januari 2007 door Anheuser-Busch,de grootste brouwer ter wereld, in de VS worden geïmporteerd. Analistenvan ING en Rabo Securities veerden op bij dit nieuws en waardeerden hetaandeel op tot kopen.

Ook bij de hoofdfondsen stal een bierbrouwer de show. Het aandeel Heineken pakte een winst van 7,7 procent nadat het bedrijf een toename vande winst van 56 procent presenteerde in het tweede kwartaal. Ook was dewinstprong over heel 2005 hoger dan analisten hadden verwacht.

Analisten van Delta Lloyd Securities waren daarnaast erg te spreken overde omvang van het nieuw aangekondigde besparingsprogramma van Heineken.

De belangrijke AEX-index sloot op 466,02 punten, een stijging met 1,70punt ofwel 0,4 procent. De MidKap-index passeerde nipt de grens van 600punten en kwam uit op 600,74 punten, een stijging van 0,2 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden