Bierbrouwers in beroep tegen boete

Heineken, Grolsch en Bavaria zullen zich verweren tegen de boetes van Eurocommissaris Kroes. De drie brouwers gaan in beroep. Heineken noemt de recordboete van 219 miljoen euro ‘buitensporig en ongerechtvaardigd’....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Een woordvoerder van Grolsch zegt dat de bierbrouwer ‘volstrekt verbijsterd’ is over de straf voor verboden prijsafspraken in de jaren 1996 tot 1999. ‘We zijn ons van geen kwaad bewust.’ Bavaria ontkende de aantijgingen dinsdag al. ‘Wij zijn al veertig jaar prijsvechter’, zei directielid Peer Swinkels.

Biermarkt
Samen met het Belgische InBev (Dommelsch, Hertog Jan, Leffe en Jupiler) hebben Heineken, Grolsch en Bavaria dik 90 procent van de Nederlandse biermarkt in handen. Heineken heeft ongeveer de helft, InBev 20 procent, Grolsch ongeveer 12 procent en Bavaria 8 procent.

In een woensdag uitgegeven verklaring ontkent Heineken dat de brouwers in de tweede helft van de jaren negentig hebben samengezworen om de bierprijs op te drijven. De prijs in de winkel is in de onderzochte periode zelfs gedaald en in de horeca is de bierprijs gestegen in lijn met de inflatie, zegt de Nederlandse marktleider.

Heineken zal geld opzij leggen voor de boete, maar zegt nu al dat de straf van de Europese Commissie geen invloed zal hebben op de eerder gedane uitspraak dat de nettowinst dit jaar met 10 tot 13 procent zal stijgen.

Harde klap
Vorig jaar steeg de winst van Heineken met bijna 60 procent tot ruim 1,2 miljard euro. De boetes komen relatief harder aan bij Grolsch en Bavaria. De winst van Grolsch vorig jaar (ruim 19 miljoen) is niet voldoende om de boete van 32 miljoen te betalen. Voor Bavaria komt de klap nog harder aan. De winst over 2005 kwam uit op bijna 8 miljoen en de boete bedraagt bijna 23 miljoen.

In de door Brussel onderzochte periode deden de brouwers wel verwoede pogingen de stagnerende bierafzet omhoog te krijgen. Vanaf 1990 daalt de bierconsumptie per hoofd van de bevolking. Toen dronk de Nederlander gemiddeld 90 liter bier per jaar. Vijf jaar later was dit gedaald tot 85,8 liter.

Wijn
In de jaren daarna heeft de daling zich gestaag voortgezet tot 77,4 liter vorig jaar. Mensen drinken meer wijn, mixdranken of andere dranken in plaats van bier. Ook neemt het aantal Nederlanders dat uit principe geen alcohol nuttigt elk jaar toe.

Koninklijk Horeca Nederland eist van de brouwerijen dat zij per direct de bierprijzen verlagen. Bovendien bereidt de belangenclub van horeca-ondernemers een claim tegen de brouwerijen voor. Dat zei directeur Jeu Claes woensdag. De Consumentenbond wil dat de brouwers de schade vergoeden, die consumenten hebben geleden door de prijsopdrijving.

\N (ANP) Beeld
\N (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden