InterviewMark Hanssen

Bierbrouwer AB Inbev: ‘We hadden dit weekend moeten experimenteren met bezoekers op een terras’

Bierbrouwerijketen AB Inbev uit Breda vreest een faillissementsgolf in de horeca, wanneer de lockdown voor cafés en restaurants nog langer blijft gehandhaafd. Vooral het gebrek aan perspectief doet pijn, zegt horecadirecteur Mark Hanssen.

Ook in Breda blijven de terrassen voorlopig leeg. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Ook in Breda blijven de terrassen voorlopig leeg.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘De routekaart van de overheid is steeds moeilijker uit te leggen aan een sector waarin vele bedrijven op omvallen staan’, aldus Hanssen. ‘En dat terwijl ze onder voorwaarden best weer zouden kunnen draaien.’

Het kabinet kondigt dinsdag vermoedelijk slechts lichte ­versoepelingen aan, omdat het aantal besmettingen nog steeds oploopt. De horeca staat weer achteraan?

Hanssen: ‘De situatie in de horeca is ronduit slecht. Je merkt dat ondernemers murw gebeukt zijn. We ­horen vanuit de overheid alleen maar: nee, er kan niks. Jullie ­mogen niet open. De schrik zat er goed in na de laatste routekaart van het kabinet. Wij zijn bang dat het nog maanden gaat duren voor cafés en restaurants weer iets ­kunnen. We moeten nu de discussie voeren over een verantwoorde heropening van de horeca, anders wordt een complete sector naar de slachtbank geleid.’

De bierbrouwers constateren dat de afname door horeca­bedrijven afgelopen jaar dramatisch is gekelderd.

‘De horeca had in januari 92 procent minder omzet dan in januari 2020. En cijfers voor februari zullen nog slechter zijn, omdat een jaar eerder carnaval nog is ­meegerekend. Je praat over een vrijwel verwaarloosbare omzet. Hoeveel maanden kan de horeca­sector dat nog uitzingen?’

Afgelopen weekend organiseerde Fieldlab Evenementen weer testen met publiek. Waarom geen vergelijkbaar ­experiment in de horeca?

‘Met het prachtige weer waren de coronaregels in Breda gemakkelijker te handhaven geweest door het terras op de Grote Markt te openen dan door tweeduizend mensen toe te ­laten in Stadspark Valkenberg. De horeca is een deel van de oplossing om bezoekersstromen te reguleren. Nu sturen we noodgedwongen mensen met takeaway het park in en laten we gebeuren dat het te druk wordt.

‘Als er ooit een kans was om te ­experimenteren met bezoekers op een terras, was het nu. Het is een ­gemiste kans. De voorzetten zijn eerder gegeven, de horecabedrijven lieten vorig jaar na de eerste lockdown al zien hoe flexibel ze zijn. Helaas kregen we nooit ­antwoord, terwijl Koninklijke ­Horeca Nederland een alternatieve routekaart heeft gepresenteerd.’

Zolang het aantal besmettingen toeneemt, is heropening van de horeca toch kansloos?

‘Ook wij weten dat volle cafés voorlopig een illusie zijn, dat is ook het laatste waarvoor wij pleiten. Maar er is een groot verschil tussen alles of niets. Kijk per segment wat ­mogelijk is, geef ook de café-­eigenaar met desnoods eenvijfde van de normale bezetting de kans om weer te ondernemen. Nu verkeert iedereen in een soort coma.’

De bierbrouwers voorspellen een golf aan faillissementen in de horeca, zodra de steunpakketten na de pandemie worden afgebouwd. Is het niet ook een ­natuurlijke selectie?

‘Die geluiden hoor ik ook. Maar in een doemscenario gaat 25 procent van de horecabedrijven de coronacrisis niet overleven. Het zou betekenen dat een op de vier zaken gaat verdwijnen. We moeten ons ­bekommeren om de mensen die het niet gaan redden.

‘In Breda is een convenant gesloten met de gemeente en partijen als banken, de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV, om de landing voor die groep zo zacht mogelijk te maken. Het zou goed zijn om dat initiatief landelijk over te nemen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden