De kwestiePeter de Waard

Bibberen beleggers niet van de ruzie tussen Iran en VS?

Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

Financiële markten hebben geen boodschap aan de dagelijkse incidenten.

De Zwitserse auteur Rolf ­Dobelli zei donderdag in een interview met Het FD dat hij de dagelijkse nieuwsgaring over het doden van een Iraanse generaal of de perikelen rond Brexit allemaal overslaat. ‘Ik interesseer mij niet voor losse gebeurtenissen, maar alleen in de achterliggende patronen en ontwikkelingen.’ Voor wie de Amerikaanse strategie in het Midden-Oosten kent is het doden van een generaal geen wezenlijk nieuws, vindt Dobelli. Het bespaart tijd om je daar dan niet te veel in te verdiepen.

Hij krijgt gelijk van de financiële markten. Die haalden er ook hun schouders over op. De beursindices kwamen nauwelijks van hun plaats ondanks vette krantenkoppen over een dreigende oorlog en een exploderende #WorldWarThree.

Verliezen bleven beperkt tot ­tienden van procenten en de AEX staat al hoger dan aan het begin van het jaar. Goud, de bekende veilige haven, steeg in prijs. Maar die trend was al veel eerder ingezet, omdat centrale banken en ook de Bank voor Internationale Betalingen BIS – de centrale bank van de centrale bank – al enige tijd goud bijkopen.

Dat heeft te maken met afnemend vertrouwen in de dollar nu Trump de staatsschuld boven de 23 biljoen (23 met twaalf nullen) dollar heeft laten oplopen. Maar dergelijke nuanceringen worden niet gemaakt en die grotere verbanden niet getrokken. Alleen olie werd duurder, maar ook dat zakt al weer terug.

In 1994 schreef Warren Buffett naar aanleiding van de Eerste Golfoorlog: ‘We zullen ook in de toekomst de politieke en economische vooruitzichten naast ons neerleggen, omdat het een duur dwaalspoor is voor zakenlieden en beleggers.’ Al het nieuws is te relativeren.

En dat gebeurt ook steeds sneller. De Eerste en Tweede Golfoorlog zeurden nog enige tijd door op de beurzen, hoewel ze op de conjunctuur noch op de lange trend van stijgende koersen nauwelijks invloed hadden.

De aanslag op een olieraffinaderij van Saudi Aramco met een drone op 14 september vorig jaar leidde vier dagen tot zorgen op de beurs. De ­ruzie tussen Iran en de VS is als gespreksstof aan de koffie-automaat al na twee dagen ondergeschikt aan de kijkcijferwedstrijd tussen Jinek en Op1 die elke dag als de dagelijkse voetbaluitslagen langskomt. Het meest opvallende daarvan is dat 15 miljoen Nederlanders naar geen van beide talkshows kijken.

In Groot-Brittannië hebben ze hun eigen tot majeure gebeurtenis opgeklopte trivialiteit: prins Harry wil geen senior member meer zijn van het koningshuis. De kranten weten niet hoeveel ze daarover moeten berichten, hoewel Harry slechts de zesde is in de lijn van de troonopvolging is en allang gekozen heeft voor een celebrity-bestaan. Het bericht zou de 93-jarige koningin zelfs pijn hebben gedaan, wordt volgens bronnen gesuggereerd, alsof ze niet voor hetere ­vuren heeft gestaan.

Voor de beurzen is dit tenminste geen nieuws.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden