Bezuinigingen NAM kosten 2 duizend banen

Door de bezuinigingsmaatregelen die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) doorvoert gaan voor het einde van volgend jaar circa 2000 banen verloren. Dat bevestigt een woordvoerder zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door het Dagblad van het Noorden.

null Beeld anp
Beeld anp

Ruim 1800 banen banen verdwijnen bij bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteedt. Bij de NAM zelf verdwijnen ongeveer 190 banen. De onderneming verwacht deze banenreductie te kunnen realiseren via natuurlijk verloop.

'De banen vervallen in heel Nederland en op de boorplatforms in de Noordzee. Een deel daarvan betreft buitenlandse werknemers', zegt de woordvoerder.

Aardbevingsgevaar
De NAM kondigde in mei aan de kosten met zo'n 25 procent omlaag te moeten brengen. De ingreep is volgens de onderneming nodig wegens de sterk gedaalde gas- en olieprijzen. Ook de productiebeperking in Groningen wegens het aardbevingsgevaar speelt een rol.

Bij de NAM werken 2250 mensen, bij de bedrijven waar werk aan wordt uitbesteed rond de 6000. De NAM is eigendom van het Brits-Nederlandse Shell en het Amerikaanse ExxonMobil.

Dichtdraaien gaskraan vertekende economische groei
Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen heeft de economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar nagenoeg weggevaagd. Zonder de tegenvaller bij de gasbaten was de groei uitgekomen op ongeveer 0,6 procent, waarmee Nederland tot de kopgroep in Europa zou hebben behoord. Dat zegt volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen echter niets over de staat van de economie. 'We zijn dat gas niet kwijt. Het blijft in de grond zitten.'

De aardgaswinning in Groningen is de afgelopen twee jaar teruggedraaid van 54 kuub naar 30 kuub. Niet alleen de inkomsten lopen daardoor terug, ook de uitgaven stijgen. Om te voldoen aan alle verplichtingen importeert Nederland meer gas uit Noorwegen, Rusland en het Verenigd Koninkrijk - 'in die volgorde', aldus het CBS.

Gaswinningsbesluit

Minister Kamp (VVD) van Economische Zaken draaide de gaskraan al drie keer verder dicht, maar voor Groningse overheden en burgers nog niet ver genoeg. Begin september begon bij de Raad van State de zaak van 41 bezwaarmakers tegen Kamps gaswinningsbesluit. 'Er klopt niets van de veiligheidsbelofte van de minister.' Lees hier alles over de zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden