Bezuinigingen Air France lopen vast, KLM schrapt banen

Luchtvaartmaatschappij Air France is er niet in geslaagd een akkoord te bereiken met zijn piloten over kostenbesparingen, meldde het bedrijf woensdag. Op dezelfde dag bleek dat het Nederlandse zusterbedrijf KLM wil besparen door een kwart van zijn managers en ondersteunende functies te schrappen.

Redactie
Frédéric Gagey, CEO van Air France, tijdens een eerdere persconferentie. Beeld afp
Frédéric Gagey, CEO van Air France, tijdens een eerdere persconferentie.Beeld afp

Het bestuur van de combinatie Air France-KLM komt nu donderdag bijeen voor overleg, de top van Air France op vrijdag.

Afslankoperatie

De Franse gesprekken met de pilotenbonden waren 'een mislukking', liet Air France in een verklaring weten. Het bedrijf zette eerder de onderhandelingen onder flinke druk. Zo dreigde de topman van Air France, Frédéric Gagey, langeafstandsvliegtuigen uit de roulatie te halen als er geen akkoord kwam. Volgens hem moet de capaciteit op de intercontinentale vluchten de komende twee jaar met 10 procent worden teruggeschroefd als er geen afspraken kunnen worden gemaakt met de vakbonden. Daarmee zou een nog niet gespecificeerd aantal banen verloren gaan.

Eind april kondigde Air France aan tot en met 2017 ruim 1,1 miljard euro te willen bezuinigen, onder meer door onrendabele routes te schrappen en het personeel te vragen harder en langer te werken. De besparingen en aanpassingen zijn onderdeel van het plan Perform 2020, dat de luchtvaartonderneming in de komende jaren uitvoert.

In een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche stelde Gagey zondag nog werknemers van Air France een beloning van 100 miljoen euro aan het einde van 2017 in het vooruitzicht, als met kostenbesparingen bepaalde doelen zouden worden bereikt. Ook zouden als de besparingen succesvol zouden verlopen, over enkele jaren nieuwe piloten in dienst worden genomen.

De bezuinigingsplannen van KLM kwamne naar buiten via een adviesaanvraag die is ingediend bij de ondernemingsraad. De aanvraag betreft een eerder aangekondigde afslankoperatie, waarbij een kwart van de managers en ondersteunende functies verdwijnen. Op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen werken zo'n achthonderd mensen, op een totaal van 32.500 werknemers. Daarnaast werken bij de verschillende divisies nog enkele honderden mensen in ondersteunende functies. Hoeveel banen precies op de tocht staan, is nog onduidelijk.

'Ik wil het proces zorgvuldig doorlopen', zei topman Pieter Elbers in een toelichting aan persbureau ANP. 'Er zijn nog te veel onzekerheden om getallen te noemen.' De genoemde 25 procent is een richtgetal, en onder meer gebaseerd op onderzoek naar de managementstructuur bij andere ondernemingen, aldus Elbers.

De ingreep kan volgens een grove schatting een besparing op de loonkosten opleveren van 40 miljoen euro. In totaal wil KLM de komende jaren 700 miljoen euro bezuinigen, onder meer door versoberde arbeidsvoorwaarden. Daarover zijn al nieuwe cao-afspraken gemaakt. Elbers benadrukte dat KLM een vrijwillige vertrekregeling heeft en daarnaast een mobiliteitscenter.

Pieter Elbers. Beeld ap
Pieter Elbers.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden