Bezorgdheid bij consument over gevolgen oorlog

Het merendeel van de Nederlandse huishoudens maakt zich grote zorgen over het mogelijk effect van de oorlog in Irak op de Nederlandse economie en de eigen portemonnee....

Acht van de tien gezinnen denkt dat de oorlog leidt tot een verslechtering van de Nederlandse economie. De prijzen stijgen, denken ze, en er vallen meer en meer ontslagen. 65 Procent gaat er van uit dat de oorlog hen via koopkrachtdaling of achteruitgang in salaris direct geld gaat kosten.

Opvallend is het grote verschil in verwachting tussen jongere consumenten en ouderen. Van de jongeren (18 tot 34 jaar) denkt 52 procent dat de oorlog in Irak hen in de eigen portemonnee zal raken. Bij de ouderen (vijftig-plus) gaat 71 procent daarvan uit.

Ook als het gaat om hun baan, zijn de jongeren een stuk positiever. 96 Procent zegt er zeker van te zijn dat zijn of haar baan niet op het spel staat. De vijftigplusser is aanzienlijk voorzichtiger: 85 procent denkt dat zijn baan behouden blijft. 44 Procent van de 18- tot 34-jarigen denkt dat er als gevolg van de oorlog in Irak meer mensen ontslagen gaan worden, tegen 76 procent van de ouderen.

Volgens Leo van Doorn, directeur van MarketResponse, zijn de jongeren wellicht wat naïef omdat ze nooit een economische crisis hebben meegemaakt. 'De ernst van de crisis dringt niet tot hen door. Ze vinden het vooral vervelend voor anderen, henzelf treft het toch niet, denken ze', aldus Van Doorn. Hij vindt het opmerkelijk. 'De werkloosheid onder jongeren stijgt het hardst. Dat zou hen toch moeten opvallen.'

Naast het verschil in beleving tussen leeftijdsgroepen blijkt ook het inkomensniveau een rol te spelen. Van de mensen met een inkomen boven modaal denkt 38 procent dat de oorlog geen gevolgen heeft voor hun eigen portemonnee. Beneden modaal denkt slechts 27 procent gevrijwaard te blijven van koopkrachtdaling.

Voor baanzekerheid is de sociale klasse in grote mate bepalend. Van mensen in de hoogste sociale klasse (A) is 93 procent niet bang zijn baan te verliezen. In de laagste klasse (D) is dat 81 procent.

Het feit dat veel mensen denken dat de oorlog de economie en de eigen portemonnee treft, belooft nog wat voor de feitelijke uitgaven straks, meent Van Doorn. 'Als iemand denkt dat het slechter gaat, past hij zijn uitgavenpatroon in het algemeen daaraan aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden