Bezorgde pensionados eisen in kort geding lagere zorgpremie

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid was gisteren de grote afwezige tijdens het kort geding dat een groep Nederlandse ‘pensionados’ uit Spanje had aangespannen tegen de zorgverzekeraars Achmea, Ohra en Delta Lloyd....

De strijdende partijen waren het roerend eens met elkaar dat de minister met zijn nieuwe zorgwet verantwoordelijk is voor de forse premiestijgingen waarmee de pensionado’s in 2006 worden geconfronteerd.

De rechtszaak tegen de minister komt nog, kondigde raadsman P. Bos aan van de stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland. Maar eerst moet de rechter de verzekeraars dwingen de verzekering op de oude voet voort te zetten. Als dat vangnet er eenmaal is, kan de staat worden aangepakt.

De zorgwet verplicht duizenden Nederlanders in Spanje (en elders) zich voor de nieuwe, hoge Nederlandse premie te verzekeren bij het Spaanse ziekenfonds dat minder zorg levert. Hun oude particuliere verzekering bij Achmea en andere verzekeraars kunnen ze handhaven, maar ze betalen dan dubbel.

‘De staat veroorzaakt de moeilijkheden met slecht geformuleerde wetgeving’, zei raadsman Versteeg namens Achmea. ‘In werkelijkheid is de staat hier de gedaagde’, zei Jan Ekelmans namens Delta Lloyd en Ohra. De uitspraak is op 30 december.

Voor een andere groep gedupeerden, duizenden voormalige gastarbeiders die naar hun vaderland zijn teruggegekeerd, zoekt Hoogervorst naar een oplossing. Zij zijn vaak in de jaren tachtig uit Nederland vertrokken en krijgen vanaf hun 65ste een gedeeltelijk AOW-pensioen van vaak niet meer dan enkele tientjes per maand. Zij kunnen daarvan niet de hoge zorgpremie betalen die, net als bij de pensionados, verplicht is. Ze hebben wel recht op een tegemoetkoming in de vorm van een zorgtoeslag, maar moeten die bij de Nederlandse Belastingdienst aanvragen, bij voorkeur via internet.

De ambtenaren van Hoogervorst gaan praten in Marokko, Turkije, Tunesië en Kaapverdië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden