Bewuste yoghurtdrinkers, weg met die wikkel!

De milieubewuste consument koopt liefst een yoghurtbeker met een afneembare papieren wikkel.

Pieter Hotse Smit
null Beeld -
Beeld -

Ben Ket leest de Volkskrant en eet graag yoghurt uit een kunststof beker (500 gram). Het is hem opgevallen, zo schrijft hij de Groen-redactie, dat het papieren omhulsel van een Almhofbeker te verwijderen is 'zodat het papier en het plastic gescheiden verwerkt kan worden'. Bij Danone zit het papier vastgeplakt op de beker waardoor de hele verpakking naar de container met restafval moet. 'Zeer milieu-onvriendelijk', verzucht Ket in zijn mail.

Is dat zo? Ja en nee. De milieudruk hangt voor een groot deel af van het gedrag van Ket en alle anderen die graag yoghurt uit een kunststof beker eten. 'De consument moet het afval wel echt scheiden', zegt Karen van de Stadt van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Wordt de wikkel inderdaad van de Almhofbeker gehaald en op de juist manier afgedankt - het papier in de papierbak en het plastic in de 'Plastic Hero'-zak of -bak - dan is de milieudruk lager dan bij andere yoghurtbekervarianten.

'Zowel het voordeel van papierrecycling als van kunststofrecycling wordt dan benut', zegt Geert Bergsma van milieuonderzoeksbureau CE Delft. 'Bovendien is de beker helemaal blanco, wat het recycleproces verder vergemakkelijkt.'

De Danone-beker met beplakking mag gewoon bij het plastic, maar de scheidingsmachine zal deze zeer waarschijnlijk niet herkennen als een kunststof beker, omdat die in zijn geheel wordt bedekt door een sticker van ander materiaal. Het gevolg is dat de beker in de verbrandingsoven belandt. Een derde variant, bekers die geheel van kunststof zijn en worden bedrukt (Biogarde), worden wel bijna altijd herkend als ze goed worden gescheiden. Er mogen alleen niet te veel yoghurtresten in zitten (met koud water uitspoelen).

Wat als de beker van kunststof mét kartonwikkel (Almhof) en de volledig kunststof beker(Biogarde) in de plasticscheiding belanden? 'Dan scoort de laatste beter', zegt Bergsma van CE Delft. 'Het deel van kunststof wordt dan bij de Almhof-beker, met dank aan de kartonnen wikkel, niet herkend, waardoor het geheel naar de verbrandingsoven gaat.' Daar wordt het omgezet in energie, maar dat kan niet op tegen de voordelen van recycling van de volledige kunststof beker.

Bergsma heeft het vermoeden dat lang niet iedereen de Almhofbeker gescheiden in de papierbak én de kunststofbak zal doen. Meneer Ket, eet met een gerust hart yoghurt uit een Almhofbeker, maar zorg ervoor dat de helft van de verpakking morgen met deze krant bij het oud papier verdwijnt.

Oordeel gescheiden product

Kunststofbeker met vaste papierwikkel **

Kunststofbeker met opdruk ***

Kunststofbeker met losse wikkel ****

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden