Bewindvoerders Icesave botsen weer met DNB

De ondergang van Icesave heeft in Nederland een nieuw conflict opgeleverd tussen de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat heeft bewindvoerder Marinus Pannevis zaterdag bevestigd in reactie op berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Het dispuut is vermeld in het eerste verslag dat de bewindvoerders eind januari hebben afgeleverd. Sindsdien zijn er geen nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van de opgevraagde 20,1 miljoen euro, zei Pannevis.

Eind december stelden de bewindvoerders al dat DNB had dwarsgelegen bij een mogelijke verkoop van de Nederlandse spaarrekeningen van Icesave. Ten minste tien banken zouden belangstelling hebben getoond voor een overname.

De afwikkeling van de ondergang van Icesave kan nog lang duren. Omdat de bank in verscheidene landen actief was, zoeken de bewindvoerders naar een internationale oplossing.

Kredietportefeuille
In Nederland heeft Icesave volgens een inventarisatie van de bewindvoerders bijna 2 miljard euro aan schulden uitstaan. Daar staat een kredietportefeuille van 600 miljoen euro tegenover. Het gaat daarbij om leningen die moederbedrijf Landsbanki heeft verstrekt aan 27 bedrijven in Nederland. De bewindvoerders bewaren nu gelden die voortkomen uit de aflossingen van deze leningen.

Icesave kon in oktober vorig jaar zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen nadat de belangrijkse IJslandse banken kopje onder waren gegaan door de kredietcrisis. De bank had in Nederland 128.000 spaarders geworven, die in totaal 1,66 miljard euro hadden ingelegd. Het merendeel van de spaarders heeft zijn geld teruggekregen door het garantiestelsel van De Nederlandsche Bank. Mensen die meer dan 100.000 euro op een Icesave-rekening hadden staan, vorderen nog zo'n 40 miljoen euro.

Bij de Nederlandse Icesave-tak waren zo'n vijftig mensen werkzaam, van wie twintig in loondienst. Hun contracten zijn eind 2008 of begin dit jaar opgezegd. De manager van de spaarbank heeft op 1 januari ontslag genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.