Beveiligingscamera's verdienen beter dan kabels

De Twentsche Kabel Holding is als een feniks uit zijn as herrezen door het roer radicaal om te gooien. Weg met de kabels, want met beveiliging kan veel meer worden verdiend.

Beeld Etienne C.L. van Sloun

De succesvolle omvorming van de 'nagenoeg afgeschreven' kabelproducent TKH Group naar een florerend hightechconcern mondde gisteren uit in een aandelenemissie van 75 miljoen euro. Met het verse kapitaal wil het beursgenoteerde familiebedrijf uit Haaksbergen zijn internationale opmars voortzetten.

Begin deze eeuw zag TKH, voorheen Twentsche Kabel Holding, in een jaar tijd nog zijn omzet halveren. Inmiddels maakt het jaarlijkse groeisprongen door van meer dan 10 procent. Wereldwijd zit het concern in de lift met een omzet van 1,2 miljard in 2013. Het geheim: het bedrijf heeft het kabelen (grotendeels) achter zich gelaten en is zich razendsnel gaan specialiseren in alles wat te maken heeft met camera's, toezichtsystemen en intercoms, zegt bestuursvoorzitter Alexander van der Lof, derde generatie in het bedrijf. 'We hebben de niches weten te ontdekken waar veel geld valt te verdienen. Met de emissie willen we nog harder op het gas trappen en het marktaandeel in de groeimarkten verder vergroten.'

Hofleverancier

TKH heeft zich tot hofleverancier van heel beveiligend en bouwend Nederland weten om te vormen. Ook kun je bijna geen parkeergarage of controlepoort meer langs of de digitale ogen en oren van TKH zitten erin verstopt.

Zo hebben de ex-kabelaars voor de vele luxe parkeergarages van Q-Park de centrale regelkamer aangelegd. Ook is Van der Lof trots op de mega-opdracht van een parkeergarage-exploitant op het vliegveld Fort Lauderdale in Florida. Zo'n order levert het bedrijf in een klap 5 miljoen euro op. Door zijn 'slimme camera's' en software kunnen de parkeergarages met minder personeel af, het bespaart dus flink op kosten. 'Wij maken op onze beurt meer winst op de producten dan vroeger met alleen de kabels', zegt Van der Lof.

Verandering

Zo'n tien jaar geleden drong het besef door dat er verandering nodig was. De grote telecomconcerns in Europa, waar het tot dan toe decennialang koperkabels voor had aangelegd, hadden geen geld meer om in kabelnetwerken te investeren. 'Dat zou de komende tien jaar zo blijven, die tijd hadden wij niet', aldus Van der Lof. Hij nam 'de gok' om daarom fors in aanpalende technologieën te investeren, zoals hoogwaardige intercomsystemen en geavanceerde camera's. Ook nam het meer dan tachtig jaar oude bedrijf tientallen firma's over die de spullen al maakten.

Het slimme van het hele verhaal: TKH knoopt al die verschillende onderdelen aan elkaar en biedt alles in één pakket aan. Vroeger moesten exploitanten van een garage de intercoms, kabels, camera's en beeldschermen allemaal bij verschillende leveranciers bestellen. Het levert het bedrijf, met bijna 5000 man op de loonlijst, ook nog eens jarenlange servicecontracten op. 'De klant wil alles uit een hand eten. Dit is iets wat wij hebben ingezien en concurrenten niet.'

Groei

Er is nog ruimte voor groei in allerlei segmenten, zegt Van der Lof. Zo blijken de camera's en sensoren prima hun werk te doen in de productiemachines van de wereldwijde bandenproducenten, zoals die van Goodyear en Michelin. Door TKH kunnen ze sneller van type band wisselen zonder dat er productietijd verloren gaat. Ook maakt het bedrijf zijn intrede in de medische wereld met zijn intercomsystemen.

Het verse groeigeld steekt het bedrijf onder meer in Europese uitbreiding en nieuwe parels zoals de de Oostenrijkse fabrikant van intercomsystemen Commend. Ook is TKH alweer bezig de volgende grenzen te verleggen met nieuwe projecten in Oost-Europa. Zo krijgt Van de Lof de laatste tijd meer orders uit landen grenzend aan Rusland en Oekraïne. Die kunnen zijn spul goed gebruiken om pottenkijkers buiten de deur te houden. 'Overal moet er worden beveiligd.'

Omzet en koers TKHBeeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden