Beurzen zinken diep in het rood

De hosanna-stemming waarin de beurzen de week begonnen, was een bijzonder kort leven beschoren. De euforie over de daadkrachtige maatregelen waarmee de regeringen in de VS en Europa de bankencrisis proberen te bezweren, is woensdag volledig weggeëbd.

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Wall Street beleefde een inktzwarte dag. De Dow Jones-index verloor maar liefst 7,9 procent, de grootste procentuele koersdaling sinds 1987 en de op zeven na grootste daling uit de geschiedenis.

De Europese beurzen presteerden nauwelijks beter. De AEX-index verloor 7,6 procent en eindigde op 263,0 punten, slechts 5 punten boven het voorlopige dieptepunt van de kredietcrisis van vrijdag. De andere Europese beurzen leden soortgelijke verliezen: 7,2 procent in Londen, 6,8 procent in Parijs en 6,5 procent in Frankfurt. Ook in Azië was het beeld negatief; alleen de Japanse Nikkei-index boekte 1,1 procent winst.

Volgens analisten reflecteert de nieuwe koersval het groeiende besef bij beleggers dat reddingsplannen misschien wel banken overeind kunnen houden, maar geen recessie kunnen afwenden.

Het rampdenken op de beurzen werd gevoed door het nieuws dat de detailhandelomzet in de VS in september met 1,2 procent is gedaald, twee keer zoveel als was voorspeld. Dat is onheilspellend, omdat consumentenbestedingen meer dan tweederde vormen van de economische activiteit in de VS . De Federal Reserve kwam daarnaast met een zorgwekkend rapport over de effecten van de kredietcrisis op de economie. Allemaal tekenen dat de Amerikaanse economie op een ravijn afkoerst.

In Groot-Brittannië hadden nieuwe werkloosheidscijfers hetzelfde effect. De Britse werkloosheid bedraagt nu 5,7 procent, het hoogste niveau in acht jaar. Het dagblad The Times meldde bovendien dat de Financial Services Authority (FSA) het toezicht op Britse verzekeraars heeft verscherpt. De FSA zou twijfelen aan de solvabiliteit van de verzekeringsbedrijven.

In Duitsland waarschuwde minister van Financiën Steinbrück dat de economische groei in het land volgend jaar slechts ‘iets boven de nul procent’ zal uitkomen.

Hoopvol was dat de Euribor, de rente die banken rekenen als ze elkaar geld uitlenen, voor de tweede dag op rij daalde. De overheidsgaranties helpen dus het vertrouwen tussen banken te herstellen. Maar beleggers kiezen nog steeds massaal voor zekerheid. De vraag naar staatsobligaties blijft toenemen.

Een Amsterdamse beurshandelaar verzuchtte, het slagveld overziend: ‘Deze crisis is erger dan een echtscheiding. Ik ben de helft van mijn geld kwijt, maar mijn vrouw heb ik nog.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden