Beurzen weten weer wat optimisme is

Alle grote Europese beurzen sloten maandag met een kleine winst. De iets lagere olieprijs - orkaan Wilma heeft olie-installaties in de Golf van Mexico met rust gelaten - en gunstige bedrijfsresultaten hadden een gematigd optimistische stemming op de effectenbeurzen tot gevolg....

Amsterdam deed het iets slechter dan de andere Europesebeurzen. De CAC-40, de Franse beursgraadmeter, kreeg er1,3 procent bij. De Britse FTSE en de Duitse Dax klommen methetzelfde percentage.

Op het Damrak stegen 19 van de 23 AEX-fondsen. Hagemeyer wasmet een plus van ruim 5 procent de grootste stijger onder deAEX-fondsen. Analisten van ING hebben het advies voor dithandelshuis verhoogd van houden naar kopen. ING verwacht eenversnelling van de omzetgroei, vooral in het Verenigd Koninkrijken de Verenigde Staten. Hagemeyer publiceert donderdag eengeactualiseerde versie van derdekwartaalcijfers.

Akzo Nobel klom met 2 procent. Het chemie- en farmabedrijf laggoed, omdat de sector farmacie gisteren in trek was. Zowel deDuitse medicijnenmaker Schering als het Amerikaanse Merck kwamenmet goede resultaten. Schering, dat werd beloond met eenkoersstijging van 2,3 procent, voorspelde daarnaast een hogerewinstmarge over het lopende jaar.

De staalindustrie lag ook goed. Goldman Sachs verhoogde hetadvies voor de Europese staalsector van verkopen naar neutraal.De Amerikaanse zakenbank verwacht dat de staalprijzen volgendjaar met 4 procent stijgen. Arcelor, de tweede staalproducentter wereld, steeg met 3,5 procent. Corus won 1,5 procent.

VNU was de grootste daler. Het informatieconcern verloor1,44 procent. Het bedrijf heeft de kritiek van enkelebelangrijke aandeelhouders, grote Amerikaanse beleggingsfondsen,op de overname van het Amerikaanse IMS Health naast zichneergelegd. Toen het erop leek dat VNU zou afzien van demiljardenovername, steeg de koers.

Bij de middelgrote fondsen steeg Nutreco 1,5 procent. ZowelTheodoor Gilissen als Fortis Bank verhoogde het advies van houdennaar kopen. Het vis- en veevoederconcern staat sinds een paardagen onder druk, omdat beleggers zich zorgen maken over degevolgen van de vogelgriep voor Nutreco. Volgens Fortis Bank isde koersreactie overdreven en is het fonds nu koopwaardig. Deanalisten van Theodoor Gilissen verwachten dat de beursgang vande Noorse branchegenoot Cermaq een positieve impact zal hebbenop Nutreco.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden