Beurzen trekken Eureko uit de verliezen

Het verzekeringsconcern Eureko heeft het afgelopen jaar een nettowinst van 243 miljoen euro geboekt. In 2002 stond daar nog een verlies van 388,6 miljoen euro....

ANP

De Europese verzekeraar profiteerde vorig jaar van de opleving van de beurzen en goede verkopen van schade- en ziektekostenverzekeringen. Daarnaast verlaagde Eureko zijn kosten.

Het verzekeringsbedrijf wist de kosten van de dagelijkse bedrijfsuitoefening met bijna 7 procent terug te dringen tot 1,68 miljard euro. De besparing werd onder meer behaald door de activiteiten van Eureko en zijn grootaandeelhouder Achmea verder samen te voegen. De kostenoperatie ging gepaard met een fiks aantal ontslagen.

Eureko is een groep van diverse verzekeringsbedrijven in Europa. De verzekeraar wordt feitelijk bestierd door het Nederlandse Achmea, dat meer dan 70 procent van de aandelen in het fusiebedrijf houdt. Achmea is bekend van merken als Centraal Beheer, Zilveren Kruis en Staalbankiers.

Het bestuur van Eureko zinspeelt in een toelichting op de jaarcijfers wederom op een beursgang van het concern. Bestuursvoorzitter G. Swalef stoomt zijn Britse dochter in vermogensbeheer F en C nu klaar voor een beursnotering.

Eureko ziet dit als een opstapje voor een notering van het hele concern. Al sinds 2000 maakt Eureko gewag van een eventuele beursgang.

Hoewel een enorm verlies afgelopen jaar werd omgebogen in een winst, blijft Eureko voorzichtig. De verzekeraar waarschuwt dat de opleving in de markt vooralsnog broos is, en zegt waakzaam te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden