Beurzen openen met flink verlies - paniek blijft uit

De Griekse crisis heeft maandagmorgen zoals verwacht de beurzen in heel Europa laten kelderen. De Duitse DAX-index en de Franse CAC zakten net als de AEX ruim vier procent. De Portugese beurs opende zelfs met bijna zes procent verlies.

Redactie
Een beurshandelaar schrikt van de lage standen vanmorgen als gevolg van de Griekse crisis. Beeld ap
Een beurshandelaar schrikt van de lage standen vanmorgen als gevolg van de Griekse crisis.Beeld ap

Beleggers deden massaal aandelen van de hand en gingen op zoek naar veilig geachte beleggingen als goud en staatsobligaties van onder meer Duitsland en Nederland. De beurs in Athene blijft maandag dicht.

Bankaandelen daalden nog verder. De aandelenkoers van de Portugese bank Banco Comercial zakt 9,6 procent, van het Franse BNP Paribas 7 procent, van Credit Agricole 8 procent en van de Deutsche Bank 6,3 procent. Raiffeisen spande de kroon met een verlies van 14,4 procent.

Volgens handelaren speculeerde een flink aantal beleggers vorige week op een 'last minute' akkoord over de Griekse financiën. Vrijdagavond kwam Athene echter met een verzoek om een referendum en waren de kansen op een deal snel verkeken.

Besmettingsgevaar

Hoewel de Europese Beurzen weliswaar in de min openden, is dat vooralsnog geen reden tot grote zorg over besmettingsgevaar in Europa. De rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties zijn namelijk slechts licht gestegen. Deze standen zijn een betere graadmeter voor de stemming op de beurzen.

De rentestand voor Spaanse obligaties met een looptijd van tien jaar liep op van 2,0 naar 2,2 procent. De Italiaanse rente maakte een gelijksoortige sprong naar 2,3 procent. Deze stijging is relatief gering. Dit komt omdat beleggers weten dat de Europese Centrale Bank bij te grote rentestijging extra obligaties kan opkopen.

Vanmiddag houdt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Junckerom 12.45 uur een persconferentie over de situatie rond Griekenland. Later op de middag spreekt een ander Europees kopstuk, bondskanselier Angela Merkel, haar parlement toe. Verder heeft Merkel vanmiddag crisisoverleg met Duitse fractievoorzitters en haar eigen partij CDU.

Liveblog

De redactie volgt de ontwikkelingen rond de Griekse crisis op de voet in dit liveblog

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden