Beurzen in Europa onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag weer fors onderuit gegaan, nadat ze woensdag even waren opgeleefd. Vooral de financiële sector kreeg harde klappen.

De AEX-index noteerde kort na het middaguur 3,6 procent lager op 203,99 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde 2,3 procent lager op 274,54 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 2 en 2,3 procent.

,,Ik had niet verwacht dat we zo hard onderuit zouden gaan. Ik rekende op een afwachtende houding in de aanloop naar het rentebesluit van de ECB. De financiële sector blijft een rampenfestijn'', zegt handelaar Erik Nugteren van De Vries & Co.

ING bungelt onderaan

ING bungelde onderaan de AEX-index met een verlies van bijna 17 procent. Een directe aanleiding was er volgens Nugteren niet. ,,Het blijft de sector waar de klappen vallen.'' Ook het nieuws in Het Financieele Dagblad dat de ING-top aandelen ING heeft ingekocht, kan beleggers geen vertrouwen geven. ,,Dat deed de Fortis-top ook toen het aandeel nog op 10 euro stond, dus dat zegt niets'', aldus Nugteren.

Woensdag was er even sprake van een opleving. ,,Dit kwam onder meer door de stijging van de index voor de industriële activiteit in China. Hier kan je geen twee dagen plezier van hebben'', zei een beleggingsstrateeg in Dublin. De dagen daarvoor incasseerden de beurzen juist zware verliezen.

Rentebesluit

Donderdagmiddag zal de Europese Centrale Bank het belangrijkste rentetarief waarschijnlijk verlagen met 0,5 procentpunt tot 1,5 procent. Beleggers richten zich vooral op de toelichting op het besluit door centralebankpresident Jean-Claude Trichet.

,,Misschien is de ECB bereid om dingen te doen die het normaal niet doet, zoals het opkopen van zogenoemde Credit Default Swaps. Daarmee kan de bank de kredietwerking stimuleren'', stelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

BAM

In Amsterdam verloor bouwbedrijf BAM 15,2 procent. Het bedrijf liet vanwege de snel verslechterde marktomstandigheden de winst en omzetdoelstellingen voor dit jaar los. Nugteren vind de koersreactie overdreven. ,,In deze tijd is een dividenduitkering van 10 procent geweldig. Ook kan je van een bouwbedrijf nu niet verwachten dat het zijn nek uitsteekt en vasthoudt aan de verwachtingen.''

Grondstofaandelen werden donderdag weer iets teruggezet, na hun sterke winsten van woensdag. In Amsterdam verloren Shell en ArcelorMittal respectievelijk 2,2 en 5,7 procent.

De euro noteerde donderdagmiddag 1,2550 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,2600 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 44,40 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden