Beurzen in Azië herstellen van koersval op maandag

De effectenbeurs van Hongkong heeft zich dinsdag voor een groot deel hersteld van de klap van de voorgaande dag. De Hang Seng-index sloot 7,4 procent hoger, waarmee het verlies van 8,7 procent op de voorgaande dag voor een groot deel werd ingelopen....

Reuters, AP, KRF

HONGKONG/SEOUL

Het herstel in Azië werkte ook door in Europa. In Amsterdam steeg de AEX-index met ruim negentien punten naar 911,54 punten. Ook op de andere Europese beurzen gingen de koersen omhoog, al was de stijging doorgaans minder groot dan in Amsterdam.

Het optimisme op Wall Street, ingegeven door de verwachting dat de lage rente de gevolgen van de crisis in Azië zal compenseren, heeft zich dinsdag doorgezet. De beurs sloot 1,1 procent hoger.

Het verlies van maandag in Hongkong en op de andere Aziatische markten was het gevolg van het faillissement van de grote Hongkongse zakenbank Peregrine.

In Jakarta veerde gisteren het koersgemiddelde in de eerste uren van de handel op met 6 procent, vooral op het nieuws dat het Internationaal Monetair Fonds ten aanzien van de staatsbegroting bereid is minder harde eisen te stellen. Bovendien krijgt de markt steeds meer het gevoel dat de regering inderdaad de economie gaat hervormen.

Het positieve nieuws in Indonesië straalde ook af op andere beurzen. In Singapore steeg de Straits Times Industrial Index in de ochtend met 5,2 procent. In de stadstaat reageerden beleggers ook positief op de aangekondigde fusie van twee banken.

In Zuid-Korea werd het nieuws beheersd door het bezoek van de directeur van het Internationale Monetaire Fonds, Michel Camdessus. Hij zei gisteren tekenen te zien dat Zuid-Korea zich begint te herstellen van de ernstige financiële crisis. 'De eerste slag is gewonnen, maar de oorlog nog niet.'

Camdessus stelde vast dat het 'weglekken' van de deviezenreserves is gestopt en dat in het verkeer met het buitenland Zuid-Korea de afgelopen twee maanden een overschot heeft geboekt. Camdessus tekende verder aan dat Zuid-Korea meer lucht krijgt doordat internationale commerciële banken bereid zijn het land respijt te geven bij het aflossen van kortlopende leningen. De onderhandelingen daarover verlopen volgens hem gunstig.

Opvallend tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea vond Camdessus de 'vrijwel unanieme steun' voor de met het IMF overeengekomen hervormingen, ook van de kant van de vakbonden. Hij onderstreepte dat blijvend overleg tussen de regering, de werkgevers en de bonden nodig is voor het oplossen van de sociale problemen die ontstaan door de onvermijdelijke massaontslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden