Beurzen gaan grillige week tegemoet
Beleggers kunnen zich opmaken voor een grillige beursweek met het zwaartepunt op vrijdag. Wall Street is bovendien woensdag maar een halve dag open en houdt donderdag de deuren gesloten in verband met de viering van Onafhankelijksdag (4th of July).
De afgelopen week leverden beurzen wereldwijd flink in nadat president Bernanke van de Federal Reserve had aangegeven dat het steunprogramma mogelijk later dit jaar wordt afgebouwd en misschien volgend jaar helemaal stopt.
Diverse bestuursleden van het Amerikaanse stelsel van centrale banken haastten zich om de boodschap van Bernanke te verduidelijken, waarna de rust weer enigszins terugkeerde op de financiële markten. Zo zei topman Dennis Lockhart van de Federal Reserve Bank of Atlanta dat de markten Bernanke wellicht verkeerd begrepen hebben. Volgens Lockhart bedoelde Bernanke dat het steunprogramma, dat bestaat uit het maandelijks voor 85 miljard dollar opkopen van obligaties, op een flexibele manier gebruikt moet worden. 'Maar beleggers reageerden alsof hij een abrupt einde aankondigde.'
Banengroei
Vrijdag wordt in de VS bekendgemaakt hoeveel banen, exclusief de agrarische sector, er in juni zijn gecreëerd. Bovendien komt op dezelfde dag naar buiten hoeveel Amerikanen vorige week een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Mogelijk wordt aan de hand van deze cijfers duidelijker wanneer de Fed verwacht de steun geleidelijk te kunnen afbouwen. Economen rekenen in doorsnee op een banengroei van 165.000, na een aanwas van 175.000 in mei.
Donderdag vergadert het bestuur van de Europese Centrale Bank over het beleid. Het belangrijkste rentetarief zal niet worden gewijzigd, maar mogelijk geeft president Mario Draghi aan hoelang de bank nog doorgaat met uitzonderlijke stappen om de economie aan te jagen. Op dezelfde dag komt ook de top van de Bank of England bijeen in de eerste vergadering onder leiding van de nieuwe topman, de Canadees Mark Carney.
Inflatie
Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan na de onheilstijding van vorige week nauwelijks belangwekkende cijfers op de rol. Het CBS, dat vorige week bekendmaakte dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal aanzienlijk sterker is gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht, geeft donderdag cijfers over de inflatie in juni.