Beurzen Azië veren op na rentebesluit

TOKIO (ANP) - Net als op Wall Street heeft de Amerikaanse renteverlaging in Azië tot fors hogere koersen geleid. De belangrijkste beursindexen in het Verre Oosten klommen woensdag met meerdere procenten tegelijk. Koerswinsten van 3 procent waren niet uitzonderlijk.

De beurs in Hongkong zette meer om dan ooit en kwam op een nieuwe recordstand.

De financiële markten zijn aangenaam verrast door het besluit van het stelsel van Amerikaanse centrale banken om de rente met een half procentpunt te verlagen. In de voorspellingen werd algemeen uitgegaan van een rentedaling van een kwart procentpunt. Het besluit van de Federal Reserve van dinsdag was vooral ingegeven door bezorgdheid over de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie.

Financiële fondsen

In Tokio eindigde de Nikkei-index woensdag op een winst van 3,7 procent. Een winst van deze omvang was de afgelopen vijf jaar niet meer voorgekomen. De Japanse beursbarometer sloot op 16.381,54 punten, 579,74 punten boven de slotstand van dinsdag. Japanse beleggers zijn kien op de ontwikkelingen in de VS omdat dat land de belangrijkste exportmarkt is van Japan. De angst dat de Amerikaanse economie mogelijk in een recessie belandt, heeft de aandelenkoersen in Japan de afgelopen tijd sterk gedrukt.

Woensdag waren het vooral de financiële fondsen die in Tokio in trek waren. Deze hadden het de afgelopen tijd flink te verduren door de crisis op de kredietmarkten. De financiële instellingen Mitsubishi UFJ Financial Group en Sumitomo Mitsui Financial Group pakten respectievelijk 6,1 en 5,8 procent. De verdere stijging van de olieprijs gaf de energiefondsen een duw naar boven. Technologiebedrijf TDK profiteerde van een opwaardering en won 4,3 procent.

Records

De kooplust was op sommige plaatsen in Azië zo groot, dat meerdere beursindexen op records kwamen. De Hang Seng doorbrak voor het eerst de grens van 25.000 punten. Nog opmerkelijker was dat de index daarna vrolijk bleef doorstijgen en over de hele dag bijna 1000 punten winst boekte. De slotstand was 25.554,64 punten, een stijging van 977,79 punten ofwel 4 procent. Gezien de forse koersstijgingen van de afgelopen tijd zou een stevige correctie wel eens nabij kunnen zijn, denken analisten.

Ook in India bleef de renteverlaging bepaald niet onopgemerkt. De belangrijkste beursindex daar bereikte de grens van 16.000 punten. Deze Sensex-index is dit jaar al meer dan 16 procent gestegen. De beurs in Seoul sloot 3,5 procent hoger. Bedrijven die veel exporteren behoorden daar tot de winnaars. De beurs in Sydney ging de dag uit met 2,5 procent winst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden