Beursverlaters hebben weer tijd

De beurs heeft zijn aantrekkingskracht verloren. Amper twee jaar geleden was een beursnotering nog het hoogst haalbare voor elk bedrijf. Maar de ingestorte beurskoersen maken het veel minder interessant om naar de beurs te gaan. Bovendien is de aandacht die een notering sorteert, flink afgenomen...

De ingestorte beurskoersen maken het voor bedrijven veel minder interessant om geld op te halen door middel van het uitgeven van aandelen. Immers: hoe lager de koers, des te meer aandelen een bedrijf moet uitgeven om een som geld op te halen. De zittende aandeelhouders zien daardoorhun aandeel in het bedrijf verwateren.

Ook is de aandacht minder. Vooral de kleine bedrijven hebben te lijden van de schaalvergroting op de financiële markten. Voorzover particulieren nog beleggen, richtten zij zich op aandelenfondsen en grote bedrijven. Voor ondernemingen die geen lid zijn van de grote indices, de AEX en de Midkap, is amper interesse.

Tal van bedrijven houden het daarom voor gezien. Het scheelt tijd en geld en het bedrijf is niet langer de speelbal van de tegenwoordig bijzonder grillige financiële markten. 'We kunnen allemaal leuke nieuwe dingen doen.

Daar zijn we erg blij mee', zegt Hans Breukhoven, de bestuursvoorzitter van Free Record Shop.

Breukhoven kocht begin dit jaar alle aandelen van zijn bedrijf en haalde het van de beurs. ' De dalende koers was nou niet bepaald motiverend voor het personeel. Door van de beurs te gaan is de psychische druk weg.'

De Amsterdamse beurs telt nog circa 150 genoteerde bedrijven. Ook de namen van Norit, Helvoet en Van Dorp Despec werden van de schermen geschrapt. En ook deze bedrijven zijn daar niet rouwig om. 'We hebben geen centje spijt van ons vertrek', zegt financieel directeur Rob Steeman van Helvoet, de fabrikant van rubber onderdelen uit Hellevoetssluis.

'Het heeft écht een stuk rust in de onderneming gebracht', zegt ook René Kuipers, bestuursvoorzitter van Norit. Het waterzuiveringsbedrijf, dat naamsbekendheid verwierf dankzij de zwarte koolstofpilletjes, heeft sinds vorig jaar de notering werd geschrapt nog maar één aandeelhouder: energiebedrijf Nuon.

'Dat is wel zo handig', zegt Kuipers. 'We moeten wel net zoveel rapporteren als vroeger, maar het ligt allemaal wat minder gevoelig.' Ook hoeven de jaarverslagen niet meer naar een - prijzige - drukkerij, weet rekenmeester Steeman van Helvoet. 'Nu we geen notering meer hebben, maken we gewoon één keer per jaar een intern jaarverslag, dat is een stuk voordeliger.'

Breukhoven noemt de kostenbesparing 'niet noemenswaardig, maar met een euroton per jaar zit je zeker te laag'. De tijdwinst is enorm. Het contact met de aandeelhouders, analistenpresentaties, toespraken voor beleggingsclubs en interviews kostten Breukhoven voorheen al gauw een dag in de week.

De beursverlaters krijgen nu veel aandacht van bankiers en bedrijven die willen weten hoe het bevalt, zo'n geschrapte notering. 'Ik heb de afgelopen maanden tig verzoeken gekregen voor lezingen', zegt Breukhoven. Ook Jeroen Pit, die namens het Buy Out Fund van investeerder Nesbic bedrijven van de beurs probeert te halen, is constant in gesprek met potentiële beursverlaters. 'We zitten precies goed', zegt Pit. 'De vraag naar oude economie is terug en elk bedrijf weet inmiddels welke nadelen er kleven aan een beursnotering.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden