Beurstank

Wat haalt Amsterdam nu weer binnen? Beursanalisten reageerden gisteren hoogstverbaasd en verrast op de plannen van het Amerikaanse constructiebedrijf Chicago Bridge and Iron Company om een beursnotering in Amsterdam aan te vragen....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Chicago Bridge and Iron Company - kortweg CB & I - fabriceert in de VS grote stalen constructies zoals opslagtanks voor de petrochemische industrie. Het bedrijf is pas begin vorig jaar overgenomen door Plaxair; een Amerikaanse fabrikant van industriële gassen die op zijn beurt in 1992 werd afgesplitst van Union Carbide.

Plaxair was met name geïnteresseerd in de industriële gasactiviteiten van de nieuwe aanwinst en kondigde onmiddellijk aan de verliesgevende constructie-activiteiten op termijn te zullen afstoten. Eerst werd echter een nieuwe directie benoemd die flink de bezem door het bedrijf haalde.

Deze zogenoemde strategische heroriëntatie lijkt nu te zijn gelukt. Vorig jaar realiseerde CB & I een omzet van 661 miljoen dollar, ruim 1,2 miljard gulden. Belangrijker was nog dat weer een winst werd behaald van 16,5 miljoen dollar, ongeveer 31 miljoen. Dat is 2,40 gulden per aandeel. In 1995 boekte CB & I nog een verlies van 25,6 miljoen dollar.

CB & I is na één jaar winst in de ogen van Plaxair weer panklaar voor de beursgang. Zo'n 10,5 miljoen van de in totaal 12,5 miljoen aandelen worden herplaatst. Hiervan worden acht miljoen aandelen in de VS verkocht en twee miljoen in Europa. De introductiekoers zal ergens tussen de 38 en 43,70 gulden komen te liggen, zodat de beursgang Plaxair zo'n slordige 400 miljoen zal opleveren.

CB & I zal zowel een notering krijgen aan de beurs in New York als die in Amsterdam. De band met Nederland is beperkt. CB & I houdt om fiscale redenen statutair een hoofdkantoor in Amsterdam aan.

Bij een uitgiftekoers van 38 gulden zal de koers-winstverhouding rond de zestien komen te liggen. Dat is niet buitensporig hoog. Maar het aandeel is ook zeker niet goedkoop, vooral gezien de wisselende resultaten van het bedrijf.

Nederlandse beleggers hebben bovendien tot nu toe weinig goede ervaringen met buitenlandse fondsen die hun heil op het Damrak zochten. De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli introduceerde enkele jaren geleden zijn aandelen voor 54 gulden per stuk in Amsterdam. Tot woede van de Vereniging Effectenbezitters (VEB) trok het fonds onlangs zijn notering weer in. De beleggers kregen 19,50 gulden per aandeel terug.

Ook het chemisch bedrijf EVC is in Nederland geen beurshit geworden. De koers van het aandeel is ondanks de hausse teruggevallen van 77 gulden tot 52,90 gulden. Het Zweedse high-techbedrijf Toolex Alpha dat vorig jaar naar Amsterdam kwam, is nu 18,20 gulden waard. De introductieprijs was in april 43 gulden. Alleen de koers van tassenfabrikant Gucci - de uitzondering die de regel bevestigt - is spectaculair gestegen.

Directeur Peter-Paul de Vries van de VEB is vooralsnog overvallen door de aankondiging van het bedrijf CBI. 'Nooit van gehoord. We hebben het prospectus opgevraagd. Ik begrijp dat de beurs van Amsterdam graag meer omzet en noteringen wil. Maar het lijkt mij niet de bedoeling dat de beurs nu van alles en nog wat gaat binnenhalen.'

De Vries zegt het bedrijf niet te kennen, maar vindt wel dat veel haast wordt gemaakt met de beursgang. CB & I zal al op 27 maart in de notering moeten komen. 'Die periode lijkt mij erg kort.'

ABN Amro is opgenomen in het emissiesyndicaat dat de aandelen van CB & I naar de beurs zal brengen. De bank wil vooralsnog geen mededelingen doen. Het Amerikaanse effectenhuis Credit Suisse First Boston, dat de internationale aandelenplaatsing leidt, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Na herplaatsing van de aandelen zal Plaxair zelf nog een miljoen aandelen (een belang van 8 procent) aanhouden. Ook het management heeft nog één miljoen aandelen in handen. Het bankensyndicaat heeft het recht nog eens één miljoen aandelen extra te plaatsen.

Overigens houden de banken er zelf geen rekening mee dat de koers van het aandeel CB & I zal exploderen. De nominale waarde van het aandeel zal één cent bedragen. Een aandelensplitsing lijkt daarmee vooralsnog uitgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden